Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A valaha az Alexandra-bolthálózatot üzemeltető cég felszámolója összesen 7,4 milliárd forintos csomagot hirdetett meg eladásra. Peresített követelésekről van szó, amelyek kapcsolt vállalkozásokkal, egyéb társaságokkal, illetve magánszemélyekkel szemben állnak fenn - írta a portál.

Az, hogy pontosan kik tartoznak a Matyi-cégnek, kiderül a dokumentációból - csakhogy ezekbe csak titoktartási nyilatkozat mellett lehet betekinteni, és az akták csupán öt órára nyílnak meg (december 20-án 10 óra és 15 óra között).

Annyi publikus a csomagról, hogy kifejezetten bizonytalan, a vevő, illetve a kötelezett által el nem ismert követelések alkotják, melyek értékéért, behajthatóságáért, a felszámoló nem vállal felelősséget. Ráadásul a követeléseket alátámasztó dokumentáció is hiányos. A becsérték ennek megfelelően alulról súrolja a 2,4 milliárdot, és már 1,4 milliárdos minimáláron viheti, akinek kell.

Ami az esélyeket illeti: a 2015. március óta felszámolás alatt álló Pécsi Direkt vagyonából eddig semmit sem sikerült eladni. Az idén többször is piacra dobott 1,2-2,4 milliárd forint közötti követeléscsomagokat a felszámoló Kvantál Kft., de mindössze egy ajánlat futott be: az 1,2 milliárdos darabot vitték volna 6 millió forintért. A pályázatot azonban érvénytelenítették arra hivatkozva, hogy a kiírásnak nem megfelelő ajánlat érkezett - írta a 24.hu.

Az Alexandra cégeivel - köztük a Könyvbazárral, a Rainbow-val és a vállalatcsoport korábbi központi vállalkozása, a szintén felszámolás alatt lévő Pécsi Direkt Kft.-vel - kapcsolatban több rendőrségi nyomozás indult, a Magyar Nemzet november eleji információi szerint összesen nyolc eljárás - számolt be korábban a Napi.hu. Ismeretlen tettes ellen nyomoznak, egyebek mellett sikkasztás, csalás, közokirat-hamisítás, személyes adattal való visszaélés gyanújával.

Korábbi információk szerint a NAV is nyomozást indított a Pécsi Direkt ügyében csődbűncselekmény, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt. (A Pécsi Direkt 9 milliárdos tartozással került felszámolás alá 2015-ben, a társaság felszámolója, a Kvantál Kft. csődbűntettet sejt, megállapítása szerint az Alexandra vagyonát a felszámolás előtt "átjátszották" új vállalkozásokba, köztük a Rainbow-ba és Könyvbazárba).

A Fővárosi Törvényszék 2017. november 20-án rendelte el az Alexandra könyvesboltokat egykor könyvekkel ellátó nagykereskedelmi cég, a Könyvbazár Kft. felszámolását. A korábban 56 Alexandra könyváruházat működtető kiskereskedő, a Rainbow Üzletlánc Kft. felszámolási eljárása pedig október 31-én kezdődött el - derül ki a Cégközlönyből.

Nem sokkal korábban derült ki, hogy az Alexandra áruházlánc kiskereskedelmi és nagykereskedelmi cége is felkerült a NAV nagyadós listájára, így jelenleg hat Matyi Dezsőhöz köthető vállalkoznak van egyenként 100 millió forintnál nagyobb adótartozása az adóhatóság nyilvántartása szerint. A cégcsoport még működő könyvkiadói ellen is indult adóvégrehajtás.