Jelentős fejlesztésre készül a Gyulahús Kft., a beruházáshoz szükséges forrás előteremtése érdekében azonban szükség van az önkormányzati tulajdonú cég tőzsdére vitelére és a tulajdoni hányad 49 százalékának értékesítésére - írta ki Facebook oldalára Görgényi Ernő, a város polgármestere a képviselő-testület szerdai, zárt ülésen tárgyalt napirendjéről beszámolva.

A  gyulai húsüzemben az elmúlt 30 évben nem volt épületfelújítás. Nemrég megnyílt egy pályázati lehetőség nagyvállalatok számára, amelyen 5 milliárd forint nyerhető el. A jelenleg két telephelyen működő Gyulahús Kft. 13 milliárd forintos fejlesztést tervez, új szárazáru üzemet építene fel a jelenlegi Kétegyházi úti telephelyen. "Ezt az ágazat többi szereplőjének tervezett nagyberuházásai is indokolttá teszik" - közölte a polgármester.

A pályázaton elnyerhető támogatás mellett azonban szükség van még mintegy 8 milliárd forint önerő biztosítására. A képviselő-testület elvi támogatását adta ahhoz, hogy a Gyulahús Kft. új szárazáru üzemének felépítése érdekében pályázatot nyújtson be a cég, és szakmai vagy pénzügyi befektetőt vonjon be a hiányzó önerő biztosításához - írta Görgényi Ernő, hozzátéve, hogy a tőkebevonás érdekében nyílt, nyilvánosan meghirdetett, transzparens eljárást fognak lefolytatni, és a cégnek legfeljebb a 49 százalékát hirdetik meg.

Elsősorban magyar befektetőt várnak Gyulára, ám további feltételeket is támasztanak: a termelésnek Gyulán kell maradnia; a gyulai kolbász és a gyulai májas termékek gyártása folyamatos marad; nem lehet minőségromlás; a védjegyek az önkormányzat tulajdonában maradnak; a menedzsmentet érintő döntésekhez a képviselő-testület felhatalmazása szükséges. A nyilvános felhívás tervezetét a következő, nyilvános testületi ülésre állítják majd össze.

A Gyulai Húskombinát utódját, a Gyulahús Kft.-t 2013-ban alapították, azóta minden évben nyereséges volt. E nyereség jelentős részét - az alapítás óta mintegy 1,5 milliárd forintot - a cég fejlesztésbe forgatták vissza, így a Gyulahúsnak jelenleg számos korszerű gép áll a rendelkezésére. Az önkormányzati vállalkozás 2019-ben megközelítőleg 6,8 milliárd forintos (nettó) árbevételt ért el, ami tavaly 7,66 milliárdra nőtt. A cég adózott eredménye 2020-ban 392 millió forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!