Karácsony előtt sokan rövid lejáratú, kis összegű fogyasztási hiteleket igénybe véve vásárolnak ajándékokat. Márpedig ilyenkor kiemelten fontos, hogy a fogyasztók kellő körültekintéssel mérlegeljék anyagi lehetőségeiket, teherviselési képességüket. A teljesíthetetlen, súlyos anyagi terhet jelentő hitelszerződések megkötésének elkerülése érdekében alapvető fontosságú, hogy a hitelszerződés aláírása előtt tájékozódjanak a fogyasztási hitel jellemzőiről, kondícióiról, következményeiről, s a hozzájuk kapcsolódó esetleges egyéb kötelezően igénybe veendő pénzügyi termékről (például folyószámla, hitelkártya).

Az MNB arról számolt be, hogy az áruhitelekre vonatkozó ügyfélpanaszok alapján sok fogyasztó továbbra sem látja át, hogy egy nulla százalékos kamatú fogyasztási hitelnek is lehetnek költségei. A hitelek tényleges terhét ugyanis nem a kamat, hanem a valamennyi költséget összefoglaló teljes hiteldíj mutató (thm) jelzi. Gyakori ügyfélpanasz, hogy azért nem kaptak kellő tájékoztatást a hitelfelvételkor, mert az áruhitelt nem a pénzügyi intézménynél, hanem (áruházban, boltban) a közvetítőként eljáró értékesítőnél igényelték. A jegybank szakértői szerint ennek elkerülése érdekében célszerű a hitelszerződés aláírása előtt elkérni és alaposan átolvasni a szerződéses feltételeket, valamint az ahhoz tartozó egyéb dokumentumokat is. A törlesztés késedelme esetén pedig a felszámított késedelmi kamat az eredeti hiteldíj többszöröse lehet, ennek mértékéről is tájékozódni kell.

Könnyen megugorhat a kamat

A személyi kölcsönöknél késedelmes teljesítés, nemfizetés esetén a pénzügyi intézmény az - esetlegesen a hitelfelvételhez bevont - adóstárstól, kezestől is követelheti a tartozást. Célszerű a havi törlesztési határidők előzetes áttekintése is, hogy azok ne essenek korábbi napra, mint amikor például a fizetés, egyéb jövedelem megérkezik. Ellenkező esetben az ügyfélnek a késedelem miatt többletköltsége keletkezhet. Sokak téves ismereteivel ellentétben a hiteltörlesztés elmaradása esetén a személyi kölcsönöknél is veszélybe kerülhet az adós ingatlantulajdona: a végrehajtási eljárásban ugyanis az ingóvagyon mellett végső esetben ez is lefoglalható.

A hitelkártyáknál fontos körülmény, hogy - az általában 45 napos - vásárlási és türelmi időszak végéig nem csak a minimálisan előírt havi összeget, de minden tartozást, díjat meg kell fizetni ahhoz, hogy ne számítsanak fel jelentős kamatot. A vásárlási időszak kezdőnapja havonta fix, azaz nem csak az első vásárlástól indul. A készpénzfelvételnél viszont nincs türelmi időszak, már a tranzakció napjától kamatot számítanak fel.

A pénzügyi intézményeknek a törvény szerint a hitelkártya-szerződéseknél is évente egyszer írásban, közérthetően kell tájékoztatniuk ügyfeleiket az azok által kifizetett költségekről, díjakról. Hitelkártyát kizárólag a fogyasztó kifejezett kérésére adhat számára a pénzügyi intézmény. Kéretlenül (például a fogyasztó által igényelt áruhitel helyett) tehát nem, és a nem igényelt kártya költségeit sem számíthatja fel. Szintén jogsértő esetnek számít, ha a pénzügyi intézmény az ügyfél kérése nélkül emeli meg a hitelkártya keretét, s növeli meg ezáltal annak járulékos költségeit (biztosítási díj, visszafizetendő havi minimumösszeg). Ha viszont egy ügyfél az általa valóban megkötött hitelkártya-szerződést szeretné felmondani, ezt - a szerződésnek, üzletszabályzatnak megfelelő módon - a pénzügyi intézménynél kell kezdeményeznie.

Tippek a karácsonyi költségtervezéshez:

  • Vegye számba az általános havi kiadásait és vizsgálja meg, hogy a havi családi jövedelem milyen mértékben nyújt fedezetet erre!
  • Nézze meg, milyen egyéb - szabadon elkölthető - pénzösszeggel rendelkezik!
  • Írjon listát arról, kinek szeretne valamilyen ajándékkal kedveskedni és ez milyen költségekkel jár!
  • Tervezze meg, mekkora többlet költséget igényel az ünnepi vacsora!
  • Készítsen táblázatot, amellyel be tudja osztani a rendelkezésre álló pénzösszeget!

Kampányba kezdett az MNB

A "karácsonyi" fogyasztási hitelekkel kapcsolatos ügyfélproblémák miatt az MNB - a pénzügyi intézményekre vonatkozó kiemelt ellenőrzései mellett - Tudatos ünnepek néven kommunikációs kampányt indított a fogyasztók felelős hitelfelvételének támogatására. Ennek keretében a jegybank Karácsonyi pénzügyeink címmel önálló aloldalt hozott létre fogyasztóvédelmi honlapján, online Navigátor füzetet jelentetett meg a várható kiadások felelős megtervezéséről, Facebook-oldalán hetente tájékoztat a témával kapcsolatos főbb tudnivalókról, háztartási költségvetés-kalkulátorával pedig segít a kiadások megtervezésében.

QP | Quality Placement