Potom pénzért jutott az egyik legértékesebb Andrássy úti villához egy hongkongi üzletember. A négy éve bezárt Aranymúzeumot - az egykori Rausch-villát - ugyanis mindössze 1,68 milliárd forintért vásárolta meg még a múlt év végén. (A múzeumi épülettől alig 200 méterre található, egykori Tildy-villa egy szintjéért kérnek most ennyit.) Az épület az addigi tulajdonos, a Zelnik Istvánhoz köthető Magyar Indokína Társaság felszámolása miatt került eladósorba.

Egyre lejjebb csúszott az ár

Egy korábbi cikkünkben a múzeum alapítója elmondta, hogy 2,5 milliárd forintért építette újjá a romos palotát, amely iránt - 2014-ben - jelentős érdeklődés volt. Arab, kínai svájci és orosz üzletemberek "álltak sorba" a megvételéért. Zelnik István akkor 15 milliárd forintra tartotta az épület értékét, a benne levő kiállítási tárgyakkal együtt, de az ügylet végül nem zárult sikeresen.

A felszámolócég három éve hirdette meg az épületet, de a 2,5 milliárd forintos vételárat  akkor senki sem ajánlotta meg, sőt a csökkentett 2 milliárdos "árcédula" is túlzónak bizonyult a pazarul felújított múzeumi épületért. Végül tavaly év végén, immár pályázaton kívül, egy ismeretlen hongkongi cég 1,68 milliárdot kínált az épületért, amelyet a hitelezői választmány elfogadott. A Napi.hu értesülései szerint a 27 hitelező - élükön a legnagyobb Raiffeisen Bankkal - így sem jut teljes egészében követeléséhez, de legalább ez az összeg befolyt már.

A Fővárosi Törvényszék az elmúlt napokban hagyta jóvá a megállapodást és a közbenső mérleget, így két vitatott követelés kivételével mindenki pénzhez jutott.

A hitelezői választmányt képviselő ügyvéd (Pajor Dávid) ugyan az ügyvédi titokra való hivatkozással nem kívánta elárulni a vevő személyét, de az ingatlan tulajdoni lapján már szerepel az egykori Rausch-villa birtokosa. A többlépcsős vételi folyamatban a Dragon Master Kft. és ennek tulajdonosa a Rose Investment Ltd. vett részt. Ez utóbbi, hongkongi cég tavaly novemberben alapította budapesti vállalkozását - vélhetően a villa-múzeum megvételére.

A cég tulajdonosa vélhetően a Law család - erre utal az, hogy a cég titkára Law Ka Kui Raymong, igazgatója pedig Law Queenie Rosita. A Rose Investmentet 1 hongkongi dollár alaptőkével alapították, a magyar cég székhelye pedig a pesti belvárosban található.

Mi lesz a műtárgyakkal?

A múzeumi épület  Zelnik István a Bankár-csoporthoz tartozó Kogart Park Ingatlanhasznosító Kft.-től vette meg évekkel ezelőtt. Az Aranymúzeumot a tulajdonossá lett Magyar Indokína Társaság működtette, de három évvel ezelőtt bezárt. A múzeumi tárgyak egy részét a felszámoló szintén megpróbálta értékesíteni - kevés sikerrel. Zelnik könyvgyűjteménye  például 2,2 millió forintért nem kellett senkinek, a régiségekből, porcelán edényekből és ásványokból valamint Zsolnay kerámiákból álló "csomagra" július végéig lehet  még ajánlatot tenni.

A múzeum pincéiben még mintegy hatezer példány található Zelnik önéletrajzi művéből, amelyet eddig sikertelenül hirdettek meg több alkalommal. Nem tudni, hogy mi lett a sorsa az Aranymúzeum legértékesebb kollekciójának, az aranymaszk gyűjteménynek. A szakmai körökben sokat vitatott, és évekkel ezelőtt a Néprajzi Múzeumban is kiállított gyűjtemény sorsáról nincs hír. ( Ezzel kapcsolatban kerestük Zelnik Istvánt is, amint válaszol kérdéseinkre frissítjük cikkünket.)