Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alig két héttel ezelőtt jelentették be, hogy egy svájci cégóriás megvásárolta a Fornettit. A magyar fagyasztott pékárut gyártó és látványpékségek hálózatával rendelkező céget az iparág vezető vállalkozása, az Aryzta vette meg - a Napi.hu értesülése szerint 60 millió euróért. A tranzakciót követően kiderült: az "anyacég" mellett - és előtt - még idén februárban eladták a Fornettiből 2010-ben kivált Pek-Snack Kft.-t is.

A tranzakcióról mindössze egy szűkszavú híradás jelent meg az üzletet tanácsadóként nyélbe ütő IMAP MB Partners honlapján, más nem. Az igali Pek-Snack Kft.-ből és annak 100 százalékos horvát leányvállalatából álló, 3,5 milliárd forint árbevételű cégcsoportot a luxemburgi székhelyű Danube Fund magántőke alap vásárolta meg az addigi tulajdonos Galántai család tagjaitól. A cégiratok szerint a tulajdonos a budapesti Pegazus Investmenten keresztül a Bellaria Holding Kft. - végső soron pedig a Danube SCA SICAR befektetési alap. A cég honlapja sem árul el semmit a cég hátteréről és tulajdonosairól, sőt meg az ügyvezető személyéről sem.

Értesüléseink szerint a Pek-Snack vezetését egészen mostanáig a kisebbségi tulajdonosonként is jegyzett Justin Istvánra bízták. Az elmúlt héten már Orbán Krisztián, a vevőt képviselő IMAP MB Partners vezetője vette át a cég irányítását.

A cég a Fornettiből való kiválását követően meglehetősen jól teljesített: a 2011-es 2,5 milliárd forintos árbevétel tavaly már 3,5 milliárd forint volt, miközben az üzemi eredmény is jelentősen nőtt: 275 millióról 635 millióra. A Galántai János vezette cég négy év alatt 1,3 milliárd forintos üzemi eredményt ért el, amit a tulajdonosok osztalékként ki is vettek a cégből. Ez már előrevetíthette a cég eladását, ami aztán idén meg is történt.

Hogy mi lesz a Pek-Snack sorsa, azt egyelőre nem tudni. Az eladás tényéről tudósító honlap ezt írja: "A tranzakciót követően a befektetők - a Pek-Snack korábbi években mutatott dinamikus kereskedelmi expanziójának folytatása mellett - a cégcsoport nagyon erős szerkezeti alapjai, jól átgondolt folyamatai és fejlesztési tervei révén további komoly növekedési potenciált látnak. A hazai piac legkorszerűbb sütőipari üzemével rendelkező szereplőjeként közel 80 kereskedelmi és saját márkás termékeket fejleszt és értékesít; a Magyarországon és Horvátországban több mint 1800 sütési pontból álló Pek-Snack franchise látványpékségek, valamint multinacionális vásárlói részére."

Az igali székhelyű céget 1998-ban alapította Galántai János, aki A 100 leggazdagabb regionális listáján idén 2,5 milliárdos vagyonnal szerepelt.