A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN), amely a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolója, honlapján közölte: a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerint a felszámolónak meg kell vizsgálnia a felszámolást közvetlenül megelőző időszakot. A PSFN e jogszabályi kötelezettségéből fakadóan kezdeményezett korábban pereket. (A felszámoló olyan Quaestor-ügyfelekkel szemben indított pereket, akik a csőd előtti napokban szerintük gyanús hirtelenséggel váltották pénzre lejárat előtti kötvényeiket.)

Ezzel párhuzamosan egy belső vizsgálatot is lefolytatott a PSFN, amelyben azt ellenőrizték, hogy volt-e kirívó kereskedési nap a forgalom szempontjából. Ez a vizsgálat hétfőn lezárult, és megállapításai nyomán a felszámoló úgy döntött, eláll a korábban megindított perektől, egyúttal azonnali hatállyal felmondja a peres képviseletet eddig ellátó ügyvédi irodával kötött szerződését.

A PSFN múlt héten azt közölte: az igényérvényesítésekkel párhuzamosan még zajlik egy vizsgálat, amely a felszámolást megelőző időszak kifizetéseire fókuszál. Figyelemmel arra, hogy a vizsgálat még folyamatban van, a törvényi határidőre tekintettel megindított perek szüneteltetését kezdeményezte - közölte a PSFM.

Egy nyugdíjas is gyanús lett, az állami szervek nem

A hvg.hu is beszámolt az RTL Klub híradása alapján arról, hogy bepereltek egy 77 éves nőt is, aki valamivel több, mint kétmillió forintot vett ki azon a napon, amikor a Quaestor bedőlt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézménye szintén az utolsó pillanatban vette ki a cégből milliárdjait, a Magyar Nemzeti Kereskedőház lépését azonban nem találta gyanúsnak a felszámoló a jelek szerint. A tárca ezzel kapcsolatban szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy "a kereskedőház nem kockázatos vállalati kötvényben, hanem biztonságos állampapírban tartotta a cégnél a pénzét".

QP | Quality Placement