Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emelkedik a nyerstej felvásárlási ára, de ez a késztermékek árnövekedését is magával hozza idén. A boltokban 3 százalék körüli emelésre lehet számítani, viszont legalább két alkalommal. A hazai piac meghatározó vállalatának számító Alföldi Tej Kft. például augusztusban és októberben szinte egészen biztosan emeléshez fog folyamodni - tudta meg a portál.

A felvásárlási árakban az elmúlt év azonos időszakához képest nagyjából 40 százalékos nyerstej-áremelkedést produkált a piac. Míg 2016 júliusában 65,90 forint/kilogramm volt az országos termelői átlagár, ez idén május elejére 92 forint környékére ugrott. Tavaly év végén valóban elindultak felfelé az árak, így az exporttal foglalkozók 2017-re jó kondíciókkal tudtak éves szerződéseket kötni - erősítette meg Besenyi Edit is, az Alföldi Tej alapanyag-gazdálkodási igazgatója.

Március-áprilisban ismét némi áresés volt tapasztalható,ám év végére könnyen átléphetjük a lélektani 100 forintos árat, bár néhány, magasabb minőséget előállító termelő már ma is képes megugrani ezt a szintet.

A késztermékeknél egyelőre az árak szinten tartása várható, augusztus-szeptemberben viszont elkezdődnek az áremelések. Ez általában évente három-négy lépcsőben történik meg, többnyire "csiki-csuki játék" formájában. Az előállítók bejelentenek egy 5 százalékos emelést, amiből a kereskedők végül elfogadnak 3 százalékot, és mindenki elégedett.

Azonban újra begyűrűzött a hazai kiskereskedelembe az olcsó szlovák UHT tej, így a termelők egyelőre hiába várnak a felvásárlási árak emelésére.