A budapesti taxisok arra számítanak, hogy akár már április elejétől emelhetik a tarifákat. A taxisok a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül nyújtották be a fővárosnak javaslatukat a 10-15 százalékos korrekcióról. Ez szerintük egy mérsékelt alap-, kilométer- és várakozásidíj-kiigazítás csak.

A taxisok ennek alapján számítanak az áprilisi tarifaváltozásra, amelynek következtében egy átlagos fuvar 300-400 forintos költségnövekedést jelentene az utasnak - írja a lap.

A jelenlegi tarifákat öt éve állapította meg a főváros: de a taxisok szerint azóta nagyot nőttek a kiadásaik, éppen erre hivatkozva tartanák szükségesnek a tarifa növelését. A költségeik között például a biztosítási díjak az idén 30-40 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest, ezen belül a kötelező biztosítás 50-100 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a benzin közel 90 forinttal olcsóbb, mint akkor.

Az elmúlt évben online pénztárgépeket szereltek a taxikba, az adatforgalomért havonta kétezer forintot kell fizetni (függetlenül a forgalomtól), és évi 25 ezer forintba kerül az adatok "kiolvasása" a NAV számára.