Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány korábban a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát. Az élelmiszerárstopot a napokban két hónappal, 2022. július elsejéig hosszabbították meg.

A fogyasztóvédelmi szakemberek az elmúlt időszakban mintegy kétezer boltban végeztek helyszíni ellenőrzést, 203 esetben tártak fel mulasztásokat. 137 üzlet alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, az esetek több mint felében az étolajat kínálták az előírtnál drágábban. A hatóság mostanáig 167 mulasztóra szabott ki összesen több mint 32 millió forint bírságot. A legnagyobb tételt, 1,8 millió forintot kétszer rótták ki nemzetközi áruházláncok Fejér megyei egységeire. A legsúlyosabb szankcióval sújtott üzletek egyik érintett termékből sem tartották készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár szerint az ellenőrzési tapasztalatok összességében kedvezőek, a felkeresett kereskedők túlnyomó többsége számára nem jelent gondot az árstop betartása. A vizsgálatokat a következő hónapokban is folytatják - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium  (ITM).