A kapható tojások közül tízből kilenc magyarországi termelőtől származik az agrárgazdasági kamara adatai szerint, alig van import, de így is drágul. A magyar termelők ugyanis egyre többet kérnek a tojásért, például azért, mert ismét madárinfluenza járvány van a keleti, dél-keleti megyékben.

Emellett a takarmányárak, az energia- és a munkaerőköltségek emelkedése azt eredményezte, hogy a termelők jó része most már az önköltségi szint közelében működik - mondta az agrarszektor.hu munkatársa az RTL Híradónak. A takarmány már majdnem kétszer annyiba kerül, mint egy éve. Egy tonna búzáért 150 ezer forintot is kérnek az árutőzsdén - még soha nem volt ennyire drága.

A háború okozta bizonytalanság miatt tovább emelkedhetnek az árak, a tojás bolti ára még 10 százalékkal emelkedhet a következő hónapokban.

A legolcsóbb, akciós tojások sem lesznek darabonként 55-60 forintnál alacsonyabb árszinten, a jellemző ár inkább 70-80 forint lesz  - véli Raskó György agrárközgazdász. A hús, a kenyér és a tejtermékek sem lesznek már idén olcsóbba.

A Világbank is további áremelkedést jelzett előre a friss jelentésében: globálisan idén megközelítheti a 23 százalékot az élelmiszerek drágulása.