Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ikea Magyarország 60,1 százalékkal csökkentette a termelésből származó élelmiszer-pazarlást, amivel 353 311 étkezésnek megfelelő ételmennyiséget spórolt meg és 607 tonna szén-dioxid kibocsátást került el az elmúlt négy évben – jelentette a vállalat.

A világszerte megtermelt és betakarított élelmiszerek körülbelül egyharmadát kidobják, ami a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának nyolc-tíz százalékát teszi ki. Az Ikea 2017-ben tűzte ki azt a globális célt, hogy 50 százalékkal csökkenti a termelése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, azon törekvésének részeként, hogy 2030-ra körkörössé és klímapozitívvá (ez azt jelenti, hogy a vállalat 2030-ra az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását nagyobb mértékben csökkenti, mint amennyit az Ikea értéklánc kibocsát üzleti növekedésének fenntartásával párhuzamosan.) váljon. Az Ikea Magyarország 2018-ban indította el e kezdeményezését és 2021 végén érte el a 60,1 százalékos csökkentést.

A három magyarországi Ikea áruház évente több mint 7,2 millió embernek készít és szolgál fel ételt. A munkatársak tudatosságának fokozásával és a technológia kombinálásával lehetőség nyílt az élelmiszer-pazarlás problémájának kezelésére.

Ezen eredmény elérésének kulcsfontosságú tényezője a mesterséges intelligencia alkalmazása az Ingka és a Winnow Solutions partnersége révén, amit egy átfogó munkatársi képzési program egészít ki. A Winnow Vision AI eszköz ugyanazt a technológiát használja, mint az önvezető autók, méri és regisztrálja az Ikea éttermeiben, bisztróiban és a Svéd Finomságok Boltjában keletkezett élelmiszer-hulladékot szerte a világon. Az összegyűjtött adatok nagyobb rálátást biztosítanak az élelmiszerrel dolgozó munkatársaknak arról, hogy mit és miért dobnak ki, így megelőzhetik és csökkenthetik az élelmiszer-pazarlást a konyhában.

Az Ingka Csoport további élelmiszerhulladék-csökkentési kezdeményezései közé tartozik:

  • Too Good to Go partnerség - Az Ingka Csoport megállapodást kötött a Too Good to Go élelmiszer-pazarlás elleni alkalmazással, amely lehetővé teszi Belgium, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Spanyolország, Svédország, Svájc, Norvégia és az Egyesült Királyság vásárlói számára, hogy kedvezményes áron vásárolhassanak el nem adott élelmiszert az Ikeától.
  • Élelmiszer-hulladékból energia - A hollandiai Ikea áruházban egy olyan anaerob komposztálót tesztelnek, amely az áruház étterméből és bisztrójából származó, elkerülhetetlenül hulladékká váló élelmiszer-maradékból biogázt nyer ki. Ezt a biogázt elektromos árammá alakítják, amelyet közvetlenül az áruházba vezetnek vissza, körkörös energiaáramlást létrehozva. A tesztüzem arra is megoldást keres, hogyan lehet az élelmiszer-hulladékból származó tápanyagokat szerves trágyává alakítani, amelyet növények termesztéséhez használhatnak fel.