A megemelkedett átadási árak hatásait erősíti a háborús hatás, ami a szakmai előrejelzések szerint májusban fog nagyot robbanni, bár például az étolaj ára már most megugrott (csak nálunk az árstop miatt nem látszik a boltban).

Az élelmiszeripar a friss statisztika szerint februárban nagyobb ütemben emelte az átadási árait a boltok felé, mint januárban - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Az iparban ugyanis nem volt árstop, és az év első két hónapjában még nem a háborús hatások mozgatták az élelmiszer árakat.

Februárban már megközelítette az élelmiszeripar átadási árainak emelkedése a 20 százalékot, tehát ötödével drágábban adták a boltosoknak az élelmiszereket.

A boltosok még nem emeltek ekkorát, ráadásul náluk belépett az árstop is, ami a kapcsolódó cikkelemekkel együtt (például az árstopos 2,8 százalékos UHT tej esetében az összes tejterméket súlyozva, hiszen az árstop befolyásolta az egészet) az élelmiszerek ötödét érintette.

A boltos árak, ha lassabban is ugyan, de mindig is követték az élelmiszeripar drágulási ütemét. Kisebb drágulásnál lassabban, mint például 2021-ben, nagyobb drágulásnál már gyorsabban, mint 2022-ben.

A régebbi boltos árakat el lehet felejteni. Nyilván a háborús hatásokat nem lehetett előre látni, de most már itt hullámzik a nagyobb drágulás első üteme.

Az élelmiszeripar átadási árai*

januárfebruár
élelmiszergyártás19,21,2
húsfeldolgozás6,17,0
baromfihús feldolgozás32,835,4
étolaj gyártás44,339,1
tejfeldolgozás12,814,6
malomipari termékek42,345,1
*százalék, az előző év azonos időszakához mérve
Forrás: KSH

Az év első két hónapjában az élelmiszeripar sem kímélte a boltosokat, bár sok más választása nem is nagyon lehetett, emelte az átadási árait - februárban nagyobb ütemben, mint januárban. Ezzel nyilván nőttek is a boltosok veszteségei az árstopos étekféleségek körében, a korábban vártnál sokkal nagyobb mértékben. És ez még nem a vége.

Februárban adott volt a lecke, mennyit is kellett lefaragni az árstopos árakból. Amikor vége lesz az árstopnak, akkor azonban ennél nagyobbat kell majd visszapakolni az árcédulákra, nem is kevéssel.