Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem nagyon forog az élelmiszermentés – és ekkor még finoman fogalmaztunk. Azon kívül, hogy a multiláncok elkészítették élelmiszermentési terveiket, más nemigen történt a nagy dérrel-dúrral beharangozott progresszív projektben – derül ki a hvg.hu cikkéből. Kis túlzással senki nem tud semmit és senki nem mond semmit.

Úgy fest, a projekt tényleges megvalósításának paraméterei egyelőre nincsenek kitalálva – ha mégis, titkolják ezeket. A lap megkérdezte az állami szereplőt, az Élelmiszermentő Központot, de egyetlen kérdésükre sem kaptak választ két hét alatt.

A multik az Országos Kereskedelmi Szövetségre (OKSZ) tolják a kommunikációt, az esetleges kedvezményezett jótékonysági szervezeteknek pedig „ még nincs elég tapasztalatuk ezzel kapcsolatban”.

Mi van például a logisztikával?

A minőségüket a következő 48 órán belül csak csökkenő mértékben megőrző élelmiszerek tehát egyelőre nem mentődnek, a kivitelezés gyakorlati feltételeiről ugyanis eddig semmi sem derült ki. Sem a logisztikáról, sem az adózási kérdésekről nem nagyon tudni semmit.

Nem lehetett tudni többek között, hogy fizikailag hova kerülnek a felajánlott élelmiszerek, hogyan fogják ezeket összegyűjteni és szállítani, miként biztosítják az esetlegesen hűtést igénylő áruk biztonságos tárolását, vagy hogy miként számolnak majd el az áfával.

A 100 milliárd forintnál nagyobb éves bevételre szert tevő vállalatokra vonatkozó jogszabály mindenesetre jól hangzik, nagyon pozitív üzenetet tartalmaz, hiszen az élelmiszer-pazarlás felszámolása, vagy csökkentése mindenkinek jó (lenne), csak éppen a jogszabály megalkotásán és a multikon való számon kérésén túl több nem nagyon történt az ügyben, így ez is afféle kommunikációs „jófejségnek tűnik egyelőre.