A fentiekhez adódik, hogy lassan a III. kerület zöldövezeti részein is elfogynak a kis lakásszámú társasházakból álló fejlesztésekhez alkalmas területek, ami valószínűleg a jövőben a keresletre is hatással lesz.

A III. kerület hegyvidéki részei az 1970-80-as években kezdtek beépülni, de amíg a zöldövezeti területen nagyon sokáig csak családi házak épültek, addig a kis lakásszámú, 2-4 lakásos társasházak csak az elmúlt 5-6 évben jelentek meg. Ilyen társasházakból álló ingatlanfejlesztés jelenleg is népszerű formája a villapark, ahol nagy hangsúlyt kap a zöldfelület.

A családi házak kereslete Óbuda hegyvidéki területein már a válságot megelőző másfél-egy évben jelentősen csökkent - mondta el Kálmánczhey Péter, az Otthon Centrum vezető tanácsadója. A kis lakásszámú társasházi otthonok keresletén is lehet érezni a recessziót, de a kereslet visszaesése nem olyan jelentős, mint a családi házak tekintetében. Ez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy ezen ingatlanok jó alternatívái lehetnek a családi házaknak.

A III. kerületben álló, felső kategóriás családi házak árai már a II. és XII. kerületben álló társaik árával versenyeznek, ami jelentősen csökkenti eladhatóságukat. Családi házért maximum 80 millió forintot hajlandóak fizetni a kerületben ingatlant keresők, a zöldövezeti lakások esetében 50-60 millió körül van ez a lélektani határ. Az alacsonyabb fajlagos ár is a villaparkok lakásai irányába billenti a mérleg nyelvét, ráadásul egy jól megtervezett parkban a lakások mind személyes térben és zöldfelületben, mind csendben és nyugalomban a családi házak szintjét tudják nyújtani.

A villaparkok III. kerületi megjelenésében az is szerepet játszott, hogy a II. és XII. kerületben már korábban elfogytak az ilyen kis lakásszámú társasházakból álló projektek építésére alkalmas területek. A fenti két kerületben jelentősen leszűkült az ilyen lakások kínálata.

A III. kerület hegyvidéki részein ingatlant keresők számára három fontos szempont létezik az Otthon Centrum szerint. Az első a saját kert, vagy kizárólagos kerthasználat, a második a csend és a nyugalom, a harmadik pedig a panoráma.

Óbuda zöldövezeti ingatlanjainak népszerűségét a kerület jó ár-érték aránya is erősíti. A XIV. kerületben, Zuglóban, zöldövezeti lakások négyzetméterára néhány területen csak 5-10 százalékkal marad el a III. kerület hegyvidéki területein álló lakások fajlagos árától. Ez a viszonylag kis különbség már sok vevőt csábított át a budai oldalra. A szomszédos budai kerületekben, a II. és XII. kerületben pedig nem csak a fejlesztési területekből van hiány; a magasabb presztízs és szűkebb kínálat miatt az ilyen típusú lakások négyzetméter árai jóval magasabbak, mint Óbudán álló társaiké.
QP | Quality Placement