A csődeljárás alatt álló Vértesi Erőmű (VÉ) Zrt. hétfői hitelező egyezségi tárgyalásán a hitelezők elfogadták a vállalat megtérülési ajánlatát - mondta kérdésekre válaszolva Baji Csaba, a tulajdonos MVM Zrt. vezérigazgatója. A biztosított hitelezők 100, a nem biztosított hitelezőknek pedig 90 százaléka fogadta el az ajánlatot. A nem biztosított hitelezők 18 milliárd forintot követeltek a VÉ-től, számukra 30 százalékos csődajánlatot tett a társaság.

A VÉ közel 20 milliárd forintos adósságot halmozott fel, a mostani megegyezéssel 5,6 milliárdot fizet ki egyösszegben hitelezőinek. Az MVM 4 milliárd forinttal egészíti ki a VÉ pénzeszközeit, hitel formájában, amelyet Baji szerint a társaság 2014 végéig működéséből fogja finanszírozni az erőmű.

A reorganizációs terv szerint a bánya 2012, az erőmű pedig 2014 végéig működik majd, a termelés a tavalyi 9,5 petajoule-ról 6 petajoule-ra csökken.

A vezérigazgató szerint van befektetői érdeklődés a VÉ iránt, egyrészt szelektív hulladékégető kialakítására, másrészt pedig az üzem megvásárlására, azonban az MVM egyelőre nem kívánja eladni az erőművet. A VÉ - a szénfillér-támogatással együtt - nullszaldósá, önnfenntartóvá tud válni egy jól menedzselt folyamatban - hangsúlyozta Baji.
Szénfillérből idén 6,9 milliárd forintra számíthat a társaság, ezt azonban az európai szabályozás értelmében csak a bányabezárásra lehet felhasználni. A VÉ korábbi több mint 10 milliárd forint értékben kötött áramvásárlási szerződéseket, amelyek hátterében a System Consulting Zrt. vásárlási szándéka állt. A csökkenő áramárak és a vevői elállás miatt piacképtelenné vált szerződéseket a VÉ kénytelen volt felmondani, ami miatt a kereskedők egy része pert indított ellene.