Az elmúlt napokban, ismét jelentős árfolyammozgások voltak tapasztalhatóak a nemzetközi események hatására, ennek következtében néhány pénzváltó irodánál a megnövekedett forgalmak miatt előfordulhat, hogy nem tudják teljesíteni azonnal a váltási igényeket, főleg az idényjellegű, illetve az egzotikusabb országok valutáiból (Románia, Szerbia, Horvátország, Csehország, Oroszország, Bulgária) - áll a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének közleményében.

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületéhez (MPOE) beérkezett jelzések szerint az ingadozó árfolyamok miatt egyes helyeken ismét működni kezdtek az illegálisan működő („utcai” „trükkös” és PSZÁF engedéllyel nem rendelkező irodákat fenntartó) váltók is - közölte a Napival Kósa Zoltán, az egyesület elnöke.

Azok, akik az „utcai” valutaváltás mellett döntenek, minden alkalommal bűncselekmény áldozatai lehetnek, valamint a hatóságok is büntethetik az illegális váltókkal történő valutaváltáskor az „ügyfelet” is - figyelmeztet a MPOE.

Mindez természetesen a külföldön történő valutaváltás esetén még hangsúlyosabb, hisz az ottani törvények szigorúbbak lehetnek, valamint a turista kiszolgáltatottsága a csalókkal szemben még fokozottabb.

A szervezet ezért azt javasolja, hogy a célország valutáját minden esetben Magyarországon vásárolják meg, illetve az egzotikus távoli célországok esetében, melyek valutája itthon nem beszerezhető, eurót és/vagy USA dollárt vigyenek kis címletekben, hogy el tudják aprózni a kockázatot a sokszori kisebb összegű átváltással.

Az MPOE szerint az elkövetkező napokban valutát vásárolni szándékozó ügyfelek számára a 200 000- 300 000 forintot maghaladó váltási szándék esetén, kényelmessé és zökkenőmentessé tehető a valutavásárlás, ha igényüket előző nap a pénzváltónál telefonon bejelentik, előrendelik. (Az 500 ezer forintot meghaladó valutaváltás esetén fényképes igazolványt és lakcímkártyát vigyenek magukkal.)

Az egyesület arra kéri továbbá az ügyfeleket, hogy valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsanak, amely jól látható PSZÁF által kiadott engedéllyel rendelkezik; ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (Bank, Takarékszövetkezet) ügynöke; illetve, ahol az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve.

A pénzváltók szerint a megtévesztés gyakori módja, hogy a kedvezményes árfolyamhoz tartozó összeghatár általában szinte olvashatatlanul apró betűs, vagy szerkesztésében nem feltűnő. Ez főleg, a népszerű turista célpontok közelében működő, megjelenésében bizalomkeltő, engedélyekkel rendelkező néhány irodára, cégre jellemző.

A pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani, amennyiben ilyet nem kapnak, vélhetőleg engedély nélkül üzemelő pénzváltó áldozataivá váltak.

Az előzetes alapos tájékozódás azért is fontos, mert illegális valutaváltók esetében a fogyasztókat lehetetlen bármilyen visszaélés esetében megvédeni, kártalanítani, részükre jogorvoslatot elérni.