Egy több millió eurós (milliárd forintos) tranzakció keretében a DPD Hungary Kft. a GTR Logisztika Kft. 100 százalékos tulajdonosává vált - jelentette be Hosszú Csilla, a DPD ügyvezetője. A két társaság idén 12 százalékos piaci rész elérését célozza, ami a magyarországi piacon nagyjából a harmadik hely elérését jelentené. A GTR tavaly 1,5, a DPD pedig 2,7 millió csomagot szállított. Hosszú szerint a két cég a következő időszakban változtatás nélkül, párhuzamosan működik majd tovább, később azonban elképzelhető a tevékenységek specializációja.

A tranzakció eladói oldalán a Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. állt, amely 2009-ben szállt be az akkor rossz pénzügyi helyzetben lévő GTR-be - mondta Varga Zoltán, a zrt. igazgatóságának elnöke. A társaság Varga szerint jóval 30 százalék feletti hozamot ért el az ügyleten, az elmúlt években konszolidálta a GTR pénzügyeit, a cégvezető szerint sikeresen tartott meg, illetve szerzett ügyfeleket. A GTR olyan szegmensben erős, ami fontos az elektronikus kereskedelem szempontjából - tette hozzá Varga.

A DPD 2003 óta van jelen Magyarországon, Magyarország kiemelt szerepet tölt be a francia állami posta, a La Poste leányvállalatának, a GeoPost egységeként a régióban, a Balkán felé elosztóközpontként működik, illetve a csoport az itt kifejlesztett IT-megoldást használja más területeken is - mondta Marek Rozycki, a GeoPost kelet-közép-európai régióvezetője. Marek szerint a mostani tranzakció nem áll közvetlen kapcsolatban a magyarországi postai liberalizációval, a társaság azonban a későbbiekben nem zárkózik el az adódó lehetőségektől.