Januárban az amerikai Wall Street Journal közölte, hogy az Európai Uniós Csaláselleni Hivatala (OLAF) vizsgálja az egykor Tiborcz Istvánhoz - még korábban Simicska Lajos és a Közgép Zrt. - érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt. közbeszerzések nyomán megvalósult projektjeit. A 35, önkormányzatok megbízásából végzett közvilágítási projekteknél a teljes, mintegy 13 milliárd forintnyi uniós támogatási összeg visszavonását javasolják. A magyar hatóságok is nyomoznak az ügyben.

A jelentést a kormány nem hozta nyilvánosságra, azonban a 24.hu most megszerezte: a portál szerint súlyos bűncselekményeket tárt fel a retorziós jogkörrel nem rendelkező uniós szervezet. Állítják, akár különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás is lehet a gyanú, mivel a pályázatoknál visszatérő "rendszertelenségek" jelentkeztek, amelyek ismétlődése miatt szervezett csalást sejtenek az ügyben.

Az egyik komoly probléma az OLAF szerint az volt, hogy az Elios ajánlatainál a második és harmadik legjobb ajánlat minden esetben 5 és 7 százalékkal volt magasabbra árazva, függetlenül a költségektől és a lámpák árától. Balatonfüred volt az egyetlen kivétel, ahol 12 és 21 százalékkal árazták túl a vesztes ajánlatokat.

Azt is kifogásolták, hogy a pályázatírásra többször is felkért tanácsadó cég Hamar Endre érdekeltségébe tartozik, aki az Eliosban is résztulajdonos volt. Sőt, az Elios és a Tungsram-Schréder cég között is szoros kapcsolat volt, mert utóbbi gyakran féláron adta a lámpákat az Eliosnak a többi vállalkozáshoz képest. Ez azért fontos, mert a Tungsram-Schréder a legfontosabb szereplő a magyar köztéri világítási piacon.

A kép forrása: Pixabay.