Tavaly kiemelten vizsgálta az emelőgépek üzemeltetését a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága, mondván már 2012-ben is több olyan halálos és súlyos (csonkolásos, életveszélyes) kimenetelű munkabalesetet jelentettek be, melynek oka a szabálytalan emelőgép üzemeltetés, teheremelés, vagy anyagmozgatás volt.

Az augusztus eleje és szeptember vége között lezajlott vizsgálat során 1312 munkáltatót ellenőriztek (többnyire a telephelyen), melyből 1237-nél találtak valamiféle szabálytalanságot, azaz az esetek 94 százalékában. Emelőgépből 4438-at ellenőriztek, ennek 54 százalékával (2421 munkagéppel) volt gond: ezen belül mind a 14 ellenőrzött emelő hátfalnál találtak hiányosságokat, de a daruk 48, a targoncák 66 és a munkaállványok 40 százalékánál is voltak szabálytalanságok.

Jogosultság nélkül

A helyzetet egyébként jól illusztrálja, hogy előfordult olyan is, hogy a daruk, targoncák vizsgálatának elvégzéséhez a felügyelőknek nehéz volt a vizsgálandó emelőgépre megfelelő, érvényes kezelői jogosultsággal rendelkező munkavállalót megtalálni. Sőt, néhány esetben azért hiúsult meg egy-egy ellenőrzés, mert az adott munkáltatónál nem volt érvényes kezelői jogosultsággal rendelkező munkavállaló. A jelentés egyik érdekessége, hogy az emelőgépekhez köthető munkabaleseteknél gyakori kiváltó ok, hogy olyanok kezelik azokat, akiknek nincs kezelői jogosultságuk, mégis kipróbálják, leginkább azért, mert alkalom adódik használni egy nem kellően lezárt emelőgépet.

Mindezek következtében valamivel több mint másfél millió forintnyi bírságot szabott ki a hatóság az érintett vállalkozásokra, de ezen kívül közel 600 esetben hoztak felfüggesztő, 1177 esetben hiányosság megszüntetését előíró és 229 esetben foglalkoztatást megtiltó határozatot.

Tekintse meg galériánkat (a nagyobb képekért kattintson!)

A daruzáshoz használt kínai gyártmányú autódarun a kezelői információk csak angol és kínai nyelven voltak elhelyezve.