A héten történt, eddig hét halálos áldozattal járó kolontári vörösiszap-katasztrófához hasonló gátszakadások más európai országokban is történtek ipari tározók, vagy vízerőművek gátjainál, például Olaszországban, Ausztriában, Svájcban. Minden esetben a fokozottabb ellenőrzés, megelőzés, riasztás fejlesztésével reagáltak a döntéshozók,
így nekünk már lett volna mit ezekből hasznosítani.

A kolontári tározót működtető MAL Zrt. számára is rendelkezésre állhattak volna azok a mozgásvizsgálati rendszerek, amelyek miliméteres pontossággal képesek kimutatni, ha bármilyen ember alkotta létesítmény a teherbírásának határához ér. Ezekkel automatizáltan, napi 24 órában folyamatosan követhető a vizsgált műtárgy alakváltozása, mozgása. Ha a műszerek ilyet érzékelnek számítógépekre, telefonokra továbbíthatják az adatokat és meghatározhatók a szükséges lépések: a műtárgyat megerősíthetik, a
terhelését csökkenthetik, illetve végső esetben a veszélyeztetett lakosságot kitelepíthetik - áll a Védegylet közleményében.

Ezek az eszközök ma is kaphatóak, igaz, a költségük magasabb, mint a vörösiszap-áradatért felelős vállalat 10 millió forintot lefedő felelősségbiztosítása. Kérdés, hogy drágának tekinthető-e egy ilyen rendszer kiépítése, ha a most okozott minimálisan is 10 milliárd forintra tehető kárra, és a halálos áldozatokra gondolunk - fejtette ki Gioros Nikolaos földmérő mérnök, a Védegylet szakértője.

A hazai 25 zagytározó közül kettő az ajkaihoz mérhető, több millió tonna kapacitású. Az egyik Almásfüzitőn található 12 millió tonnás vörösiszap-tározó néhány méterre a Duna mentén húzódik esélyt se adva baleset esetén a folyó védelmére. A mosonmagyaróvári 8 millió tonnás vörösiszap-tározót pedig a város vízbázisa fölé építették, ahol a jogszabályok még a hulladéklerakást is korlátozzák  - mutattak rá a napokban zöldszervezetek.

Pintér Sándot belügyminiszter szerint jelenleg is folyik a magyarországi vörösiszap-tározók soron kívüli ellenőrzése és ezeknek a 15-40 éves gátaknak a megerősítését is kilátásba helyezte. A Védegylet szerint azonban nem elég megtámogatni a régi gátakat, igénybe kell venni a legújabb, korszerű műszeres megoldásokat is a tározók biztonságosabbá tételénél, amíg be nem zárnak.

Harminchárom zöldszervezet október 6-án tett közzé egy nyolc lépésből álló javaslatot, amelyben egyebek mellett a korábban meggyengített ellenőrző hatóságok (ÁNTSZ, zöldhatóságok) megerősítését, és a mentési tervek kidolgozását javasolják.