A Bisnode csoporthoz tartozó, Dun & Bradstreet Hungária Kft. 2007-ben bevezetett kockázatossági mutatószámának, az úgynevezett Failure Score megalkotásakor még 2,1 százalék volt a cégek bedőlési aránya, míg mára ez a szám felkúszott 4 százalékra. Ez a jelentős változás, valamint a Bisnode adatbázisának, fizetési tapasztalatok programjának bővülése motiválta egy új, a korábbinál hosszabb megfigyelési alapon nyugvó, minden eddiginél jobb előrejelző képességgel rendelkező kockázatossági mutatószám kifejlesztését. Az új Bisnode Rating a korábbi egy éves vizsgálati időszakkal ellentétben 3 év adatainak elemzésével készült - mondta Keleti József, a cég országigazgatója. "A gazdasági instabilitás megkövetelte, hogy az eddigi egy éves adatokon nyugvó modellt még stabilabb lábakra és nagyobb megfigyelési esetszámra építsük, hogy pontosabb képet kapjunk a cégek kockázatosságáról. Az így létrejött modell még jobban megkülönbözteti a rossz és a jó cégeket, ugyanis a legkockázatosabbá és a legkevésbé kockázatossá minősített vállalkozások között 1000-szeres a kockázati eltérés."

A cégminősítés 1-től 100-ig terjedő skálán mozgó pontszáma előrejelzi, hogy egy adott cég az elkövetkező egy év alatt milyen valószínűséggel kerül csőd- vagy felszámolási eljárás alá. A minősítési rendszer 4 modulra épül, ezek a demográfiai jellemzőket, negatív eseményeket, pénzügyi adatokat és fizetési tapasztalatokat fedik le.

Amennyiben például 4 százalékos leírás veszteséggel számolunk (a bevétel ekkora része nem folyik be a nemfizetés miatt), ez a minősítéssel akár 90 százalékkal csökkenthető - írta közleményében a Bisnode.