Nem kis visszhangot keltett, hogy a választási iroda honlapja az április 8-i parlamenti választások napján már a nap első felében képtelen volt az igényeket kiszolgálni, csökkentett funkcionalitásba váltott át, és a probléma megoldása több mint egy hétig tartott - olvasható a hvg.hu cikke alapján az IT Cafén.

Az ügynek utánajáró hvg.hu két fontos tényt tárt fel: egy informatikai szakértő szerint nem volt megfelelő a terheléses tesztelés, ugyanakkor az ezt végző cég képviselője állítja, hogy ők még időben szóltak a Nemzeti Választási Irodának (NVI), hogy a rendszer nincs megfelelően felkészítve, legkésőbb a nap közepén össze fog omlani.

Az egyik, a választásokon indult párt, a Momentum kérte fel Tabajdi Péter informatikai szakértőt egy vizsgálatra, aki a választási informatikai rendszert kiépítő és karbantartó Idomsoft székházában szerdán tekinthetett be a rendszer működésébe. Ő azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy készséges munkatársakkal beszélt, akik nyíltan ugyan nem fogalmazták meg gyanúikat, de nagyon valószínű, hogy a hiba oka az lehetett, hogy jelentős mértékben alábecsülték a várható terhelést. A fizikai rendszerrel a szakértő szerint nem volt gond, vagyis nem szerverösszeomlásról kell és lehet beszélni, ahogy az a választás utáni napokban elterjedt, hanem a honlap működését biztosító, Webtown Informatika által beüzemelt Liferay keretrendszer nem volt megfelelő terhelési tesztnek kitéve.

A terheléses próbá(ka)t az NVI-vel kötött 72 millió forintos szerződésén belül a Kürt Zrt. végezte. Mivel a felelősség ebben a helyzetben egyértelműen a tesztelést végző vállalkozás, a Kürt Zrt. felé mutat, a lap megkereste őket is. Kürti Sándor elnök igen visszafogottan nyilatkozott, annyit azonban elmondott, hogy a terheléses vizsgálatok után jelezték az NVI-nek, hogy a rendszer nincs megfelelően felkészítve: "a nap közepére ez az egész össze fog dőlni".

Kiderült, hogyan lehet csalni a választási honlappal - ezt a cikket olvasta már?

A kép forrása: valasztas.hu.