Központi telephelyre költözik a minisztériumok és háttérintézményeik ellátását, valamint a központosított közbeszerzéseket lebonyolító Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF). A nemzetgazdasági tárca felügyelete alatt működő KEF a volt Szabolcs utcai kórház területén építheti meg "irányító és logisztikai központját", amelyhez a kormány tavaly júliusi határozata szerint a 2014-es költségvetési maradványból 3,7 milliárd forintot kapott - tudta meg a Napi.hu a KEF-től. A központ kialakítására a 2017-es költségvetésben 500 millió forintot terveztek be. A beruházás 2017 végéig elkészül, csak kisebb munkák, mint a parkosítás és mozgássérült felvonó beépítése, csúszhat 2018-ra.

A KEF jelenleg saját vagyonkezelésű központi irodaingatlannal és raktárbázissal nem rendelkezik, a szolgáltatásait szétaprózva, több telephelyről kell gyors reakcióidővel és költséghatékonyan biztosítania. A Szabolcs utcai beruházás célja egy olyan saját irányító és logisztikai központ létrehozása, amely méreténél és elhelyezkedésénél fogva lehetővé teszi a feladatok koncentrált megszervezését (irodai és raktár funkciók egy telephelyen), az ellátott intézmények gyors és hatékony kiszolgálását - indokolta lapunknak a KEF a beruházás szükségességét.

A Városliget mellett építkeznek

A logisztikai központ állami ingatlanon épül, a nyolc évvel ezelőtt bezárt Szabolcs utcai kórház területének azon részén, amelyet a Liget Budapest Projekt nem érint: a XIII. kerületi Szabolcs utca, Vágány utca és Mohács utca által határolt területen. A kórház bezárása óta az ingatlan állaga folyamatos romlik, források hiányában csupán az őrzést és a veszélyelhárítást tudta finanszírozni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. - közölte a KEF. A főigazgatóság szerint ez az ingatlan mind elhelyezkedése, mind mérete alapján alkalmas egy megfelelő színvonalú irányító és logisztikai központ kialakítására, ami együtt járhat a sokáig elhagyatott, rozsdaövezeti terület városképi szempontból is előnyös rehabilitációjával.

Forrás:Google Maps

A központ megvalósítására kétszakaszos, meghívásos közbeszerzést írt ki még december végén a KEF - derül ki a Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) portál adataiból. A részvételi felhívást, illetve a részvételi határidőt hatszor módosították, a 2016. február eleji jelentkezési határidőt végül május 18-ra tolták. A jelentkezők közül legfeljebb öt alkalmasnak talált pályázónak küldenek ajánlattételi felhívást július 18-ig.

A nyertesnek 18 hónap alatt kell megvalósítania a beruházást. A kormány a központ kialakításával kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Külsős közbeszerzőt alkalmaz a fő közbeszerző

A közbeszerzés érdekessége, hogy azt nem - a közbeszerzések lebonyolításával foglalkozó - KEF folytatja le, hanem egy magáncég, az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. (EMKT). Lapunk megkérdezte a KEF-et, hogy miért alkalmaznak külsős szakembereket, hisz feltételezhetően lenne erre alkalmas munkatársuk is. A válaszuk szerint a "KEF az alapfeladatait képező közbeszerzési eljárások lebonyolítására elegendő közbeszerzési szakemberrel rendelkezik. Nekik azonban nincs kapacitásuk a szóban forgó beruházás közbeszerzéseinek lebonyolítására, ezért azt vagy létszámbővítéssel, vagy külső szereplő bevonásával lehet megoldani. Mivel a beruházás csak egy meghatározott időszakra ad feladatot, ezért a külső cég bevonása a gazdaságos megoldás. A lebonyolítót pályáztatás útján választottuk ki."

Azonban nem csak ennek a beruházásnak a közbeszerzéseit bonyolítja le az EMKT, a Közbeszerzési Értesítőben több olyan KEF által kiírt tendert találunk, amelyeknek az EMKT a kapcsolattartója, például a főigazgatóság által üzemeltetett gépjárműflotta szervizelésére és Casco biztosítására, az általa üzemeltetett épületek takarítására szóló eljárások, de akad köztük ballonos víz és irodabútor szállítására meghirdetett is.

Jól megy az EMKT-nek

Az EMKT rendszeres közreműködője az állami szervek uniós és magyar támogatásból megvalósuló közbeszerzéseinek (többek közt dolgozik az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak, az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, az Agrárgazdasági Kutató Intézetnek, az ÉMI Nonprofit Kft.-nek), mint ahogy a vele azonos tulajdonosi körbe tartozó, több önkormányzattal is együttműködő Provital Zrt. (a cégek közös tulajdonosa Antal Kadosa Adorján). A 2014-ben 4 dolgozót foglalkoztató EMKT az üzleti év végén 170 millió forint osztalékot fizetett alapító-tulajdonosának, míg a Provital akkor 24 dolgozóval működött, és 430 millió forint osztalékot fizetett ki három tulajdonosának (Antal Kadosa 2014 júniusa óta többségi részvényese a Provitalnak). (Antal Kadosa 2014-ben impozáns támogatókkal a háta mögött pályázott a Magyar Judo Szövetség elnöki posztjára, de nem őt választották meg.)

Az EMKT és a Provital alkotta konzorcium is nyert - ötödmagával - márciusban a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. ötmilliárd forint keretösszegű, közbeszerzési tanácsadásra kiírt tenderén. Az EMKT volt a lebonyolítója korábban például az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azon közbeszerzésének is, amelyet a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális továbbfejlesztésére írt ki, s amelyen - a munka alatt igénybe veendő uszály fedélzetének a kiírástól eltérő mérete miatt - hamis adatszolgáltatásra hivatkozva kizárták a Közgép Zrt.-t. Ennek következtében a Közbeszerzési Döntőbizottság három évre kizárta Simicska Lajos cégét a közbeszerzésekből (a döntést bíróságon megtámadták).

Mi épül a Szabolcs utcában?

A KEF Szabolcs utcai beruházása keretében felújítják és átalakítják az 1908-ban épült volt nőgyógyászati tömböt (alagsor, földszint, plusz három emelet), valamint egy új, részben iroda (hatszintes), részben raktár funkciójú (kétszintes) épületet építenek. A volt nőgyógyászati rendelő és az új irodaépület tetején tetőkertet is kialakítanak. A főigazgatóság tájékoztatása szerint a kivitelezéskor kiemelt szerepet kap a környezettudatos építőanyagok használata, az energiahatékony rendszerek beépítése (például száz négyzetméternyi napkollektort telepítenek) és az akadálymentesítés. A beruházást hosszabb távon már a fenntartási költségeken elérhető megtakarítás is ésszerűvé teszi - véli a KEF.

A KEF jelenleg öt telephelyeken működik, közülük négy bérelt:

  • XI. kerület, Andor utca - központi irodaépület,
  • XIII. kerület, Hegedűs Gyula utca - gépjárműtelephely és kiszolgáló irodák (nem bérelt),
  • XV. kerület, Bogáncs utca - bérelt raktár és kiszolgáló irodák,
  • XIV. kerület, Mogyoródi út - gépjármű telephely és raktár,
  • Martonvásár - selejtbútor-raktár.

A főigazgatóság által ellátott minisztériumok és más állami intézmények jellemzően a belvárosban működnek. A jelenlegi, dél-budai központi épület (Andor utca külső része) elhelyezkedése a távolság miatt jelentősen nehezíti a KEF alapfeladatának ellátását. A székhely ugyancsak távol van a XIV. és XV. kerületi raktáraktól, valamint a jármű üzemeltetési szakterületnek helyet adó XIII. kerületi telephelytől. Mindez az előírások szerinti jóváhagyási és dokumentálási folyamatokat, a napi szintű személyes egyeztetéseket, postázási és kézbesítési feladatokat is jelentősen lassítja - írta lapunknak a KEF.

A Szabolcs utcai központba költözéssel egyidejűleg a KEF felmondja az eddigi telephelyei közül a bérelt ingatlanok bérleti szerződését.

A főigazgatóság két alapfeladatot lát el, biztosítja a minisztériumok, a Miniszterelnökség és háttérintézményeik (kivéve a honvédelmi tárca és a külképviseletek) működéséhez szükséges munkakörnyezetet: üzemelteti az autóflottát és épületeket, beszerzési az eszközöket és szolgáltatásokat, továbbá működteti az állami szervek és önként csatlakozó szervezetek számára a központosított közbeszerzési rendszert.