Tízmilliárdos befektetéssel tüntetné el a főváros legrondább épületmaradványát Wáberer György logisztikában érdekelt üzletember, akinek vagyonát a Napi.hu A 100 leggazdagabb 2015-ös kiadványa mintegy 80 milliárd forintra becsli. Az egykori SZOT szálló betontorzója másfél évtizede bosszantja a hazai és külföldi közönséget, de eddig a hosszú pereskedések miatt minden értékesítési kísérlet zátonyra futott. A Napi.hu értesülései szerint az egy éve piacra dobott páratlan adottságú ingatlanra vételi ajánlatot tett egy török befektetőcsoport.

A 13 millió eurós - közelítőleg 4 milliárd forintos - üzlet azonban azon bukott meg, hogy az építési engedély lejárt és ezért a törökök visszaléptek. Wáberer György viszont hosszas tárgyalásokat követően megegyezhet a tulajdonos CIB Bankkal. Bár a pénzintézet az ingatlanpiaci fellendülésre építve a korábbi 16 millió euró helyett 20 millió euróban - azaz több mint 6 milliárd forintban - határozta meg az épület értékét, az üzletet ennél alacsonyabb értéken köttetne meg. A sikeres tranzakcióhoz ugyanis még szükség lenne a II. kerületi önkormányzat elvi hozzájárulására vagy döntésére is.

Reagált a CIB

A CIB Csoport több érdeklődővel tárgyal a rózsadombi volt SZOT üdülő kapcsán, de egyik féllel sem kötött még semmilyen megállapodást - közölte a bank. Hozzátették: a cél, hogy hosszú távon működő, a leendő vevő, a II. kerület, Budapest egésze és a bankcsoport szempontjából egyaránt kedvező megoldás szülessen.

A II. kerület nem tud a tulajdonosi tárgyalásokról

A II. kerületi önkormányzat írásban feltett, részletes kérdéseinkre nem válaszolt. Balaton Balázs kerületi sajtóreferens levelét, kérésének megfelelően betűhíven közöljük:

"Önnel ellentétben nekünk nincsenek információink arról, hogy a tulajdonos kikkel és milyen mélységű tárgyalásokat folytat. Önkormányzatunkhoz időről-időre érkeznek érdeklődő kérdések a terület szabályozásával kapcsolatban, amelyekre minden esetben megadjuk a tájékoztatást arról, hogy az ingatlanra vonatkozóan hatályos és végrehajtható szabályozás létezik. Ennek megfelelően az értékesítés és a későbbi fejlesztés az önkormányzat részvételét nem igényli.

Ugyancsak Önnel ellentétben mi nem tartjuk feladatunknak, hogy a jelentkező befektetői csoportok vagy tervezőirodák elképzeléseit minősítsük, azok között rangsoroljunk. Minden érdeklődő figyelmét felhívjuk azonban arra, hogy a megvalósuló beruházás forgalomtechnikai tervezésére kiemelt hangsúlyt fordítsanak, tekintettel arra, hogy a környező - jelenleg is túlterhelt - úthálózat az intenzív többletterhelést nehezen fogja elviselni."

Úgy értesültünk, hogy a kerület vezetője a jelenlegi betontorzó fennmaradása mellett van, ami érthetően nem tetszik a befektetőnek. A mindössze 240 centiméteres belmagasságú szinteket ugyanis reménytelen luxuslakássá alakítani. A bontás után viszont négy korszerű épület kerülhetne az értékes telekre. A feltételes mód használata mindenképpen indokolt, már csak azért is, mert rossz nyelvek szerint az új épületegyüttes elvenné a polgármester villájának panorámáját, ezért ragaszkodik Láng Zsolt a régi épülethez.

Az ügyben megkerestük a polgármestert, Láng Zsolt helyett sajtóreferense válaszolt kérdéseinkre. A válaszból - lásd a keretes írást - az derül ki, hogy a kerület a területi szabályozásra és forgalomtechnikai okokra hivatkozik.

Wáberer György lapunknak is megerősítette vásárlási szándékát, és közölte: a 9-10 milliárdos fejlesztést saját ingatlanos cégével hajtaná végre. Az ismert szállítmányozási szakembert szavai szerint roppantul bosszantja, hogy a főváros legdrágább telkén másfél évtizede éktelenkedik egy betontorzó.

Wáberer értesüléseink szerint ennek lebontása után a Zoboki Gábor tervezte négy lakóingatlant építené meg.