Egy tavaly decemberben elfogadott kormányrendelet értelmében ezeknek a cégeknek 2017. február 28-ig a jelenlegi 2 millió forintról 5 millió forintra kell emelniük az előírt vagyoni biztosítékot, és ezt igazolniuk kell a nyilvántartó kormányhivatal felé, ellenkező esetben a kormányhivatal törli a munkaerő-kölcsönzőt a nyilvántartásból - közölte a BDO Magyarország az MTI-vel.

A vagyoni biztosítéknak az a szerepe, hogy a munkaerő-kölcsönzés során keletkezett, a munkavállaló részéről felmerülő kártérítési igényt abból fizessék ki. A tanácsadó cég szerint azonban még az 5 millió forintra emelt összeg esetében is kérdéses, hogy elegendő biztosítékot jelent-e. Hozzátették, hogy sok olyan kis és közepes kölcsönző cég van, amely több száz, olykor ezer munkavállalót is foglalkoztat.

A tanácsadó cég arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkaerő-kölcsönzést igénybevevő vállalatoknak mielőbb célszerű egy nyilatkozatot kérniük a munkaerő-kölcsönzőjüktől, hogy eleget tett a vagyoni biztosíték megváltozott szabályainak és azt leigazolta a kormányhivatal felé, ugyanis e nélkül nem érdemes kölcsönzött munkavállalókat fogadniuk az adott cégtől.

A BDO globális könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat a világ 154 országában, 1408 irodával van jelen. A BDO International 2015-ben több mint 64 ezer munkavállalót foglalkoztatott, a csoport árbevétele a legutóbbi lezárt pénzügyi évben meghaladta az 6,5 milliárd eurót.