A Magyar Közlönyben megjelent rendelet többek közt a termékek sótartalmát, a zsír-fehérje arányokat és a készítmények hústartalmát szabályozza. A legfontosabb változás, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben, amikor a gyártók a termék hústartalmába beleszámíthatták a mechanikailag lefejtett (msm) húst is - ami gyakorlatilag húsipari mellékterméknek felel meg -, ezentúl a feltüntetett jelölés csak a valós hústartalmat tükrözheti - olvasható a lapban.

Az msm technológia egyfajta újrahasznosítást jelent, amikor a csontokról a húscafatok mellett zsírt, inakat, illetve ízületi folyadékot, gerinc- és csontvelőt fejtenek le.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús- Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) főtitkára szerint a szabályozás változása egyértelműen a jobb minőséget igyekszik garantálni. Szavai szerint a legális húsipar eddig is igyekezett minél magasabb színvonalon teljesíteni, az előírások szigorításával viszont minden piaci szereplővel szemben elvárás lesz a jó minőség előállítása. A módosításnak köszönhetően tovább nőhet a különbség az import és a hazai áru minősége közt, a szabályozás ugyanis a külföldről érkező termékre nem vonatkozik.

Az intézkedés amellett, hogy pontosítja, mit lehet húsnak nevezni egy termék jelölése során, az elvárt minimális hússzázalékot is megemeli az egyes készítményeknél. A virsli és a párizsi esetében ez az arány 51 százalék lesz, a termék pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhat mechanikusan lefejtett húst. Emellett a sótartalom is csökken, a pácolt, nyers sonkák esetében fokozatosan 5, a főtt sonkáknál pedig 3,5 százalékra - mondta a lapnak Németh Antal iparági szakértő, a VHT korábbi elnöke.

(Képünk illusztráció.)