Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szükséges engedélyek birtokában várhatóan már idén áprilisban nekifognak a rózsadombi betontorzó, a volt SZOT-szálló elbontásának. Ezt követően másfél év múlva pedig már az átadást tervezik ünnepelni - tudta meg a Napi.hu.

A korábbi Rózsadomb Hotelből minőségi apartmanház készül. A beruházás nagyságrendjét Wáberer György tulajdonos 13 milliárd forintra becsüli - de ebben még nincs benne az épület és a telek vételára. Az ingatlant a CIB Banktól vette meg Wáberer egyik cége a Rózsadomb Panoráma Kft.  piaci források szerint 20-25 millió eurós áron.

A Wáberer György - aki 90 milliárd forinttal a 7. leggazdagabb magyar a Napi.hu gondozásában megjelent, legutóbbi A 100 leggazdagabb kiadványának listáján - tavaly júniusban jelentette be, hogy kiszáll a Waberer's International Nyrt.-ből.

A budai panorámát évtizedekig csúfító betonváz elbontását korábban egymilliárd forint körüli összegre becsülték a szakemberek, de ha az alap megmarad, akkor ez az összeg jelentősen csökkenhet. Most ugyanis csupán a föld felszínéig bontják vissza az épületet, a felszín alatti rész - vagyis az alapozás - megmaradhat, erre húzzák fel az új falakat.

A tervek szerint az épület 7,3 méterrel magasabb lesz, mint a mostani betontorzó. Az alapok megtartásának több oka is van, de ezek közül a legfontosabb az, hogy a telek alatt barlangrendszer rejtőzik (a Molnár János-barlang és a környező fürdőket ellátó források), így a már meglevő alap elbontása és újak építése nem valósítható meg a környezet károsítása nélkül. Emiatt meghiúsult az a korábbi elképzelés is, hogy a meglevő épület helyett több kisebbet húzzanak fel.

A bontást követően egy teljesen új, 22 ezer négyzetméteres apartmanház készül, amelyben 70-90 lakóegységet alakítanak ki. A lakások belmagassága a jelenlegi 2,4 métert jóval meghaladja majd - ez a belmagasság ugyanis egyáltalán nem felel meg a luxuslakás kritériumainak. Az épület "okos ház" lesz, azaz a legkorszerűbb fűtési, légtechnikai és kommunikációs rendszereket tartalmazza majd - mondta Wáberer György kérdésünkre.

Az új épületben lesz majd uszoda és fitnessterem is, de étterem és boltok nem. Az épület terveit nyílt pályázaton választották ki. A lakások eladása ugyan még nem kezdődött el, de ez utóbbi bizonyára nem lesz nehéz, hiszen évekkel korábban már "tervasztalról" értékesítették a felújításra szánt épület lakásait, s volt, aki egy egész szintet szeretett volna megvenni a páratlan panorámával rendelkező épületben. Ez a terv végül nem valósult meg, így a luxuslakásokat hamarosan meghirdetik.