Ütemesen fogy a magyar cégvilág - ez derül ki a legfrissebb adatokból. Idén év elején 561 ezer társaságot tartottak nyilván idehaza, nagyjából 25 ezerrel kevesebbet, mint egy esztendővel azelőtt - tudta meg a lap az igazságügyi tárcától.

A vállalkozói szféra fogyatkozása még szembetűnőbb hosszabb időtávon: 2014 első napján 602 ezer cég neve szerepelt a regiszterben, a 2013 tavaszán rögzített 604 ezres létszám pedig egyre inkább a távoli idők rekordjává nemesül.

A zsugorodás Pertics Richárd, az Opten Informatikai Kft. céginformációs vezetője szerint leginkább a szigorításokkal magyarázható. Ugyanis 2011-ben kezdődött a cégügyi és más jogszabályok szigorítása, s a folyamat lényegében a mai napig tart. Átalakultak a felelősséget rendező paragrafusok, a társaságalapítás ellenőrzésének feladatát megkapta az adóhivatal, nemrégiben pedig az új polgári törvénykönyv vezetett be érdemi változtatást azzal, hogy a korábbi félmillióról ismét hárommillióra emelte azt az összeget, amellyel korlátolt felelősségű társaságot be lehet jegyeztetni.

A cégvilág erős tisztulásnak indult, s erre szükség is volt - véli a szakember. Igaz, sok vállalkozót a 2008-as válság hatásai kényszerítették térdre az elmúlt években.