Tavaly több KFC és Burger King étterem várta a vendégeket, mint 2013-ban, miközben a McDonald's hálózata és csapata is tovább zsugorodott, ám utóbbi továbbra is magasan veri két konkurensét az egy üzletre jutó forgalom tekintetében. Igaz, a könyvekben kimutatott eredmény terén a Burger King szerepel messze a legjobban, míg a legnagyobb mértékben a McDonald'snél dolgozó szellemi alkalmazottak átlagos bérköltsége emelkedett.

Kép: Kattintson a táblázatra a nagyításhoz!

Tilalom a Kossuth téren

Különösen fájhatott KFC gyorséttermeket üzemeltető Amrest Kft.-nek az, hogy az építési hatóság visszavonta a Kossuth térre tervezett egység engedélyét, hiszen ez az esemény a cég mind a 2013-as, mind pedig a 2014-es eredménybeszámolójában szerepel. (Amint arról beszámoltunk, az étterem céljára kiszemelt ingatlant, egy volt házasságkötő termet egy, a milliárdos vállalkozó Leisztinger Tamáshoz köthető cég vásárolta meg.) Ez a kedvezőtlen döntés 99 millió forint terven felüli leírást eredményezett, de a csoport árbevétele a Parlament közelébe tervezett egység nélkül is jelentősen nőni tudott, alapvetően annak köszönhetően, hogy három új gyorséttermet sikerült megnyitni az év folyamán. (Országszerte így 30 KFC étterem és két Pizza Hut működött az elmúlt év végén, a Starbucks kávézóláncot az Amrest Kávézó Kft. viszi.)

Az Amrest forgalma 22 százalékkal 8,5 milliárd forint fölé ugrott, amivel üzemi szinten a 2013-as közel 176 millió forintos veszteséget 224 milliós nyereségbe fordította át. A pénzügyi műveletek soron azonban közel hétszázmilliós mínuszt mutatott fel, ami azt eredményezte, hogy a mérleg szerinti veszteség az egy évvel korábbi négyszeresére, 481 millió forintra nőtt. A jelentés mellékletének egyik érdekes részlete, hogy az online pénztárgépek késedelme miatt várható mulasztási bírságra 6,2 millió forint céltartalékot képeztek, a budapesti Móricz Zsigmond körtéren található étteremre pedig értékvesztést számoltak el.

Kép: Fotó: Marton Szilvia

Az étteremnyitásokkal párhuzamosan nőtt a foglalkoztatottak létszáma is, közel 10 százalékkal 544 főre - igaz, ezen belül az éttermi dolgozók száma kisebb, a szellemieké nagyobb mértékben emelkedett. Az éttermi dolgozókra havonta átlagosan 123 ezer forint bérköltség jutott az egy évvel korábbi közel 115 ezer forint után, míg a szellemiek esetében 381 ezerről 386 ezer forintra nőtt az átlag.

Kevesebben dolgoznak a McDonald'snél

A hazai gyorséttermi piac legnagyobb szereplőjének számító McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft.-nél a 2013-as csökkenés után bő 2 százalékkal 22,3 milliárd forintra nőtt a nettó árbevétel, viszont az adózott nyereség számottevő csökkenést produkált. A 384,6 millió forintos üzemi nyereség még több mint négyszerese volt a 2013-asnak, de a pénzügyi műveleteken közel ekkora negatív előjelű eredményt ért el. Ez a 335 millió forintos veszteség magyarázta végül azt, hogy a mérleg szerinti nyereség mindössze 13 millió forint lett, ami a 2013-as hatodával egyenlő.

A beszámolási időszak végén a kft. 94 éttermet üzemeltetett, ebből 46 egység franchise rendszerben, 48 vállalati üzletként működött - utóbbiak száma így kettővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A cég 2013 végén úgy kommentálta két budai egységének bezárását, hogy a társaság 25 éve van jelen Magyarországon, ennyi idő alatt Budapesten főbb közlekedési útvonalak változtak meg, és új forgalmi csomópontok alakultak, a hálózatfejlesztés természetes velejárója, hogy a folyamatos változásokhoz rugalmasan alkalmazkodva egyes éttermeket bezárnak, és helyettük máshol keresnek lehetőséget új éttermek nyitására.

Csökkent az átlagos állományi létszám is, méghozzá a 2013-asnál nagyobb tempóban: 101 fővel, azaz 7 százalékkal 1337 főre, a leépítések alapvetően a fizikai állományt érintették. A fizikai dolgozók havi átlagos bérköltsége 124 ezer forintról 130 ezer fölé emelkedett, a szellemieké 450 ezerről 488 ezer forint fölé.

Lassul a McDonald's piaci térvesztése, a Consensus Metrix piackutató hétfőn közzétett jelentése szerint májusban világszerte 0,3 százalékkal csökkent a cég árbevétele az elemzők által várt 0,9 százalékkal szemben.  A legalább 13 hónapja nyitva tartó üzleteket átfogó felmérés szerint az Egyesült Államokban 2,2 százalékkal, Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában pedig 3,2 százalékkal csökkent ugyan a világ legnagyobb gyorséttermi hálózatának forgalma, de ezt valamennyire ellensúlyozta az európai eladások 2,3 százalékos emelkedése.

A McDonald's évek óta teret veszít versenytársaival szemben, és hírnevét Kínában és Japánban megtépázta több élelmiszer-egészségügyi botrány.  A vállalat három hónapja hivatalban lévő új vezérigazgatója, Steve Easterbrook vállalat átalakítási programot jelentett be, amelynek része lesz többek közt az antibiotikumok visszaszorítása a felhasznált szárnyashúsban, a termékkínálat korszerűsítése és a menedzsment létszámának lefaragása. (MTI)

Nagyot nőtt a Burger King nyeresége

A Burger King éttermeket üzemeltető Fusion Befektetési Zrt. hálózata egy taggal 31 egységre nőtt. A nettó árbevételt nem a terjeszkedés hajtotta, hiszen a forgalom 9 százalékkal lódult meg, megközelítve a 8 milliárd forintot. Bár a személyi jellegű ráfordítások is emelkedtek nagyjából százmillió forinttal, a 446 milliós üzemi nyereség több mint a 2013-as duplája lett, illetve hasonló a helyzet a 474 millió forintos mérleg szerinti profittal is. A terjeszkedésben a Burger King honlapján található információk szerint nem számítanak új partnerekre: "a Fusion Zrt. jelenleg nem tervezi további franchise partnerek bevonását".

A társaság a valószínűleg más foglalkoztatási struktúrát alkalmaz, mint a versenytársai, ugyanis bár nagyjából annyi étteremmel rendelkezik, mint az Amrest, a létszám csak harmadakkora, nem éri el a kétszáz főt sem. Mivel a cég jelentése nem közli, hogy ebből mennyi a fizikai és a szellemi dolgozó, nincs arra vonatkozó információ, hogy esetükben mekkora átlagos bérköltséggel lehet számolni.