Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatvanból Kolozsvárra telepíti a kevésbé összetett vezérlőegységek gyártását, illetve az ehhez szükséges felszereléseket a Bosch-csoport, amely a romániai városban hozza létre új, gépjárműipari elektronikus vezérlőegységeket gyártó és fejlesztő üzemét. A vezérlőegységeket világszerte az összes Bosch gépjármű-elektronikai üzemben gyártják, a kolozsvári üzem létrehozásával bővül a kapacitás, így lehetőség nyílik a hatvani gyártás komplexitásának és portfóliójának csökkentésére - mondta a Napi Gazdaságnak Ficzere Ferenc, regionális kommunikációs igazgató.

A vezérlőegységek iránti kereslet Európában nagyobb mértékben nő, mint amennyit a mostani gyártási kapacitás elbír - ezt a hiányt hivatott pótolni a romániai üzem. A lépés nyomán Hatvanban lesz kapacitás új, komplex, technikailag kifinomultabb termékek (például radarellenőrző egységek és hibrid hajtású vezérlőegységek) gyártására, illetve lehetővé válik a meglévő termékcsoportok növekedése is. A lépés nem érinti a Bosch magyarországi dolgozói létszámát - tette hozzá Ficzere.

Románia EU-tagországként versenyképes áron kínál gyártási lehetőségeket, emellett a kedvező infrastruktúra és logisztikai viszonyok, illetve a magasan képzett munkaerő is az ország mellett szólt. A fejlesztés iránti kereslet növekedés Közép- és Kelet-Európában már meghaladja a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának kapacitását, a társaság ezért egy kiegészítő fejlesztési központot is létrehoz Kolozsváron - ez szervezetileg a budapesti egységhez tartozik majd.

A tervek szerint a romániai gyár építésének első szakasza 2013 végéig tart majd, 77 millió euró befektetéssel. Az építkezés várhatóan 2012 második negyedévében, a gyártás pedig a 2013 közepén indulhat el, 2013 végére már 340 főt foglalkoztathat a mintegy 38 ezer négyzetméteres gyár, amely a következő évben - az eredmények alapján - tovább bővülhet.

Több országban is fejleszt a Bosch

A Bosch tavaly adta át a miskolci autóipari gyár újabb csarnokát, itt indult el az eBike (elektromos kerékpár) meghajtásrendszereinek sorozatgyártása, Budapesti Fejlesztési Központjában pedig már 700 mérnök dolgozik. Romániában Bukarestben elektromos kézi szerszámokat, termotechnikai és biztonsági rendszereket, valamint gépjármű-felszereléseket forgalmazó céget, Temesváron kommunikációs központot, Balázsfalván pedig egy lineáris mozgástechnológiai gyártóüzemet működtet a vállalat - utóbbi a folyamatban lévő bővítés után gépjárműipari termékeket is előállít majd. Szerbiában 2013-ban indul egy ablaktörlőket gyártó Bosch-üzem.