Mózes Tibor elmondta: a szegedi vágó, alapanyag-előkészítő, a bajai csontozó és a pécsi csontozó, daraboló területen dolgozók napi teljesítmény alapján 10-15 százalékos többletbérhez juthatnak. A bónuszban nem érintett fizikai állománynál alanyi jogon 3, differenciáltan további egy százalékos bérfejlesztés várható. A 6 hónapnál hosszabb ideje alkalmazott fizikai dolgozók havi 3 ezer forintos étkezési utalványt kapnak, a szellemi munkaköröket betöltők bérét differenciáltan, 3 százalékkal emelik - tette hozzá.

Mózes Tibor hangsúlyozta: az egyezség a cég 5 telephelyének mind a 2900 dolgozóját érinti, akiknek a munkavégzés helyétől függően májustól, illetve júniustól juthatnak magasabb jövedelemhez. Kitért rá: akiknél a béremelés júniustól lép életbe, 10 ezer forint értékű utalványt kapnak.

A sajtótájékoztatón kiosztott írásos anyagban szerepel, hogy a dolgozók megélhetésének javítását célzó bérmegállapodás egyéb intézkedésekkel együtt hozzájárulhat ahhoz, hogy a kivándorlás és külföldi munkakeresés helyett reális perspektíva legyen itthon maradni és a hazai húsipari ágazatban munkát vállalni. Hozzáfűzték: a mostani egyezséget a Pick és az érdekvédelmi szervezetek közötti bizalmi viszony is segítette. Kialakulásához hozzájárult, hogy a cég teljesítette a Pick pécsi üzemében február 26-án tartott sztrájkot követő megállapodást.

A vállalat mintegy kétszáz pécsi dolgozója akkor azért tartott több órás munkabeszüntetést, mert elkeseredést, elégedetlenséget váltott ki körükben, hogy tavaly nyár óta a munkáltató a műszakonként feldolgozandó félsertések számát 3200-ról 3600-ra, esetenként még többre emelte, többletteljesítményüket ugyanakkor semmivel sem honorálta.

A feszültséget tovább fokozta, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a Pick munkavállalói dolgoznak, a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kaptak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók. Az akkori megállapodás értelmében a dolgozók visszamenőleg utalványok formájában kaptak juttatásokat a pluszmunkáikért és bérfejlesztéssel kapcsolatos tárgyalások indultak.

Mózes Tibor szólt arról is, hogy a munkáltató és az érdekvédők szeptembertől tárgyalásokat kezdenek egy középtávú foglalkoztatás-politikai paktum megkötéséről. Az ÉMFSZ rendszeres tárgyalásokat kíván folytatni a bérek és munkakörülmények további javításáról.