Az emelkedő inflációt követhetik a bankok, és persze követik is. Több pénzintézet tavasszal minden díját emeli. Közben akadnak szereplők, amelyek nem csak tartott költségekkel, hanem még pénzdíjas akciókkal is igyekeznek új ügyfeleket csábítani magukhoz - írja a pénzügyi portál

A pénzromlás csekély üteme miatt a bankok csak visszafogottan drágították a számlákat az elmúlt években. Mostanra azonban annyira belendült az infláció, hogy a banki költségek emelkedése is érzékelhetőbbé vált. A Budapest Bank (BB) április 29-étől emeli díjait az infláció mértékével egyezően, 5,1 százalékkal. A drágulás mindenre kiterjed, a csomagbeállítási és kártyakibocsátási díjat azonban az online nyitott fizetési számlák, igényelt bankkártyák esetén az idén június végéig továbbra sem számítják fel.

A CIB május elsejétől változtat számladíjain. Például az ECO havi díját 2438 forintról 2562 forintra emelik. A már nem nyitható online számlacsomag után havonta kedvezmény nélkül a mostani 1199 forint helyett 1260 forintot kérnek el. Az átutalások is drágulnak majd. Az sms üzenetek 68 forint helyett 71 forintba kerülnek. A szórásból persze a bankkártyák sem maradnak ki. Nem találtunk olyan díjat, amit ne emelnének. A változtatást a CIB is az inflációval indokolja.

A K&H április elsejétől drágít. Számos díjat ők is az infláció mértékével növelnek. Emellett azonban a „működési feltételekre” hivatkozva néhány számlacsomag (okos plusz, deviza, prémium) havi díját extrán emelik. Például a devizaszámla havi díja így majdnem 13 százalékkal lesz magasabb. Változás lesz még, hogy a K&H április 25-én megszünteti a mobilbankon keresztül elérhető multibank szolgáltatást.

Az OTP serény volt, mert az inflációra hivatkozva már ennek a hónapnak az elején emelt néhány díján. A Bázis havi díja március 1-jétől a korábbi 1088 forint helyett 1143 forint lett. Ezen egyébként lehet csökkenteni, ha az ügyfél a kivonatot sem postázva kéri, illetve rendszeresen érkezik számlájára legalább a minimálbér. Az amúgy meglehetősen versenyképes költségű Smart számlacsomaghoz például a kártya díja 4420 forintról 4645 forintra emelkedett.

Közben még futnak az akciók

A K&H a díjemelés mellett akciózik is. A márciusban minimum plusz vagy prémium számlát újonnan nyitóknak az első fél évre elengedi a havi díjat. Új ügyfélnek minősülnek, akik az akciót megelőző 3 hónapban nem rendelkeztek a K&H Banknál lakossági bankszámlával.

Van azonban ütősebb ajánlat is. A Gránit Bank április közepéig hirdette meg szelfis bankszámlanyitási kampányát. Ennek keretében 10 ezer forintos jóváírást kínálnak. Az ajánlat azoknak szól, akik április 15-ig Gránit eBank applikáció segítségével szelfis számlanyitás keretében Mastercard dombornyomott, nem dombornyomott vagy Gránit Platinum bankkártyát igényelnek. A bank 2 munkanapon belül elvégzi az ügyfélátvilágítást, és a sikeres számlanyitást követően 5 munkanapon belül már jóvá is írják a számlán a 10 ezer forintot.

További részletek az Azénpénzem.hu-n.