Kiderült, hogy a kormány miért minősítette stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté a felszámolás alá került, salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa, független képviselő Orbán Viktor miniszterelnöktől érdeklődött, hogy a kormány a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény mely pontjára hivatkozva döntött a vállalkozás stratégiailag kiemeltté nyilvánításáról.

"A társaság működése a lakosság - többek között alapvető - élelmiszerekkel való ellátása szempontjából kiemelt jelentőségűnek tekinthető, továbbá részben bel- és külgazdasági, részben foglalkoztatottsági szempontok szerinti tevékenysége, vagyonának üzemeltetése egyaránt jelentős gazdasági potenciált képvisel; mindemellett a társaság nemzetgazdasági stratégiai szempontból kiemelt jelentőségű tevékenységet folytat" - írta válaszában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"A társaság jelentős szerepet tölt be Nógrád megye és környéke lakosságának élelmiszeripari és egyéb kereskedelmi cikkekkel történő ellátásában, továbbá Nógrád megye legnagyobb munkáltatójaként hozzávetőleg 1300 embert alkalmaz. Mindezek alapján elmondható, hogy a szerepe nem csak a megye kiskereskedelmében, hanem a foglalkoztatottságában is meghatározó" - zárul a miniszter válasza, amely a parlament honlapján jelent meg.

Masszívan veszteséges volt

A Palóc Kft. 2017. május 3-ai zárással készült, tevékenységet záró mérlege szerint akkor már nem folytatott kereskedelmi tevékenységet, a megmaradt készlet három boltban és egy nagykereskedelmi raktárban halmozódott fel. A foglalkoztatottak száma a 2016-os átlagos 952 fős létszámról 2017-re 236 főre csökkent - 2015-ben még 1160, 2014-ben pedig 1349 dolgozónak adtak munkát.

A hét magánszemély tulajdonában lévő Palóc Kft. a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként több mint 80 boltot üzemeltetett. (A CBA tavaly szeptember közepén kizárta hálózatából a Palóc nagykert.) Tavaly az év folyamán 71 boltot és három raktárat zártak be, 2017-ben pedig további hat üzletet.

A vállalkozás évek óta veszteséges volt - derül ki a mérlegadatokból. 2013-ban még 24,7 milliárd forintos nettó árbevételt értek el, de 224 milliós veszteséget kellett elkönyvelniük. A következő években a forgalom visszaesett, a veszteség pedig hatalmasra nőtt: 2015-ben 1,9 milliárd, 2016-ban 2,8 milliárd forintos mínusszal zárták az évet.

Palóc Nagykereskedelmi Kft.-adatok (milliárd Ft)
20132014201520162017. máj. 3-ig
Nettó árbevétel24,73320,76918,45010,4780,071
Adózott eredmény-0,224-0,790-1,973-2,830-0,676
Forrás: Céginfo.hu, E-beszámoló

Mekkora vagyona van a cégnek?

A cég befektetett eszközeinek értéke 4,5 milliárd forint volt a tevékenységet záró mérlegben, ebből az ingatlanok 2,6 milliárd, a gépek, berendezések és járművek közel félmilliárd forint értéken voltak nyilvántartva. A kft. kötelezettségállománya májusban meghaladta a 6,7 milliárd forintot, ebből közel hárommilliárd forintot tettek ki a rövid lejáratú hitelek és 1,7 milliárdot a szállítói tartozások.

A cég tevékenységének zárásakor három leányvállalata volt, valamint két társult vállalkozása, ezek többségének megindult a végelszámolása.

  • Ta-Mi Kft. végelszámolás alatt (v.a.), székhely: Gyöngyös, 100 százalékos leányvállalat
  • Vevőért Kft. v. a., Cegléd, 100 százalékos leány
  • Beri Immo Projekt Kft. v.a., Salgótarján, 100 százalékos leány
  • Market Immo Kft. v. a., Salgótarján, 48,3 százalékos, társult vállalkozás
  • Immo Agora Kft., Budapest, 25 százalékos, társult vállalkozás
  • CBA Kft., Alsónémedi Hrsz: 2402., 2,29 százalékos befolyás, egyéb rész (forrás: E-beszámoló, Céginfo.hu).

Mi történhetett?

A salgótarjáni Palóc Nagyker 1991-ben alakult, folyamatosan terjeszkedett, a térség egyik legdinamikusabban fejlődő kereskedelmi vállalkozásává nőtte ki magát. A CBA-lánc ötödik régiójának központjaként működött; meghatározó szerepet töltött be a térség alapellátásában - írták az éves beszámoló kiegészítő mellékletében. A gazdálkodás körülményeiben az elmúlt években érzékelhető kedvezőtlen folyamatok (a dohányforgalom kiesése, a vasárnapi nyitva tartás bevezetése, a devizaárfolyamok alakulása, az adótételek növekedése, a munkanélküliség elterjedése, a fogyasztás visszaesése) érzékenyen érintette a cég működését. Tavaly a vállalkozás pénzügyi helyzete tovább romlott, a likviditási gondok állandósultak. A szállítói tartozások növekedtek, az árubeszerzés akadozott, az áruellátás színvonalának a csökkenése forgalomkiesést okozott. A bérek rendezése elhúzódott, a dolgozók tömegesen hagyták el munkahelyüket. 2016. szeptember közepétől a közel 90 egységből álló bolthálózat folyamatosan szűkült - írták.

A cég likviditási problémái miatt 2016. szeptemberében csődeljárást kezdeményezett, de a hitelezőivel végül nem tudott megállapodni, így megszűnt a csődeljárás és a fizetési moratórium; 2017. május 4-én elindult a felszámolási eljárása. A magyar kormány júniusban minősítette stratégiailag kiemelt céggé a Palóc Kft.-t, majd új, ezúttal állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vette át a cég felszámolását, a felszámolóbiztos Vályi Attila lett.

A nyitókép illusztráció, forrás: Pixabay.