Olcsóbban termelhet majd a paksi atomerőmű annak köszönhetően, hogy a négy reaktorba újfajta üzemanyagot fognak használni - derül ki a Világgazdaság által a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártójának vezetőjével készített interjúból. Natalja Nyikipelova TVEL Rt. üzemanyaggyártó vállalat elnöke azt közölte, hogy a magyar VVER-440-es reaktorokhoz készített "módosított üzemanyagot" használva alacsonyabb önköltségi ár lesz elérhető.

A tökéletesített üzemanyag használata jelentős pluszberuházás nélkül is lehetővé teszi a blokkok hatékonyságának növelését. A paksi erőművel kötött mérnöki szerződés értéke az éves üzemanyag-beszerzés költségéhez képest nem számottevő, nem beszélve arról, hogy az új energetikai befektetések összehasonlíthatatlanul többe kerülnek. Számunkra az ilyen projektek azért előnyösek, mert tökéletesíthetjük a termékeinket azzal, hogy a megrendelők igényeire szabva dolgozzuk ki a megoldást - indokolta Natalja Nyikipelova, hogy a kiöregedőben lévő magyar blokkokra miért is éri meg nekik ilyen fejlesztést végrehajtani. A TVEL vezetője szerint ők már nem csupán üzemanyagot fejlesztenek, hanem teljes technológiákat "amelyek a jövő atomenergetikájának alapjául szolgálnak".

A megoldás gyakorlatilag újrahasznosított uránra épül, melynek kétségtelen haszna lehet, hogy a világ energiatermelésre szánt uránmennyisége hosszabb ideig lehet használható. A napilapnak adott interjúból kiderül,hogy a bejelentett fejlesztés végeredményben Paksra specializált megoldást hozhat, de az is, hogy ilyen tipusú "új" üzemanyagot választott a finnországi loviisaiban működő nukleáris reaktorok üzemeltetője is. A csehországi Dukovany-ban viszont már elvetették ezt az orosz ötletet.

A fejlesztett üzemanyagot, mely a TVEL állítása szerint például balesetbiztosabb (toleránsabb) is, az Országos Atomenergia Hivatalnak kell engedélyeznie.