Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megjelent az a kormányrendelet, amely a Nagy István agrárminiszter által bejelentett hatósági áras tűzifa vásárlás szabályait leírja. A jogszabály azok számára nyújt meghatározott mennyiségig kedvezményes árú beszerzési lehetőséget, akiknek fűtési költségein nem segít a rezsicsökkentett gáz- és árammennyiség. Továbbá azoknak is, akik például a gázfogyasztásukat fatüzeléses kazán, kandalló használatával akarják és tudják csökkenteni.

A rendelet egyértelművé teszi, hogy az olcsón kínált tűzifa azért nem az, amit a tűzépeken, tűzifa-kereskedőknél meg lehet venni. Az állami erdészeti társaságoktól kedvezményes áron megvásárolható “tűzifa alapanyag” a jogszabály meghatározása szerint “átlagosan 1 méter vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú darabokra vágott, feldolgozatlan farönkökből álló hengeres faanyag”. Ezt tehát még tönkökre kell vágni, majd felhasogatni ahhoz, hogy valaki fűteni tudjon vele - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

A kedvezményesen járó 10 köbméter alatt erdei köbmétert kell érteni, ami a jogszabály szerint “sorokba rendezett, 1 méter hosszú tűzifa alapanyag 1 méter szélességű és 1,7 méter magasságú mennyisége”.

A kedvezményes árú tűzifa alapanyag 2023. április 15-ig igényelhető az állami erdészeti társaságnál rendelkezésre álló fafaj és készlet függvényében. A kedvezményes árú mennyiség saját felhasználásra maximum 10 erdei köbméter “magyarországi felhasználási helyenként”.

A kedvezmény tehát nem személyenként jár, hanem felhasználási helyenként, ami a rendelet szerint “az igénylő lakcímét igazoló hatósági igazolványán feltüntetett, címadatokkal megjelölt hatályos tartózkodási hely vagy ennek hiányában lakóhely”. Az igénylő a felhasználási helyen élő személy.

A kedvezményes mennyiséget több részletben is meg lehet venni a megadott határidőig, és több, ugyanazon a felhasználási helyen élő személy együtt is megvásárolhatja. Tehát 10 köbméterig az azonos helyen élők külön-külön is vásárolhatnak, de az együttes vásárlásuk nem haladhatja meg a 10 köbmétert. Ebbe a mennyiségbe beleszámít az a mennyiség is, amit az igénylő 2022. május 1-jét követően már megvett az állami erdészeti társaságoktól.

A rendelet szerint a kedvezményes mennyiséget nem kell okvetlen ugyanannál az erdőgazdaságnál megvenni, ahogy a beszámítandó korábbi mennyiség is származhat másik állami erdészettől. (A szállítási távolságok miatt ez vélhetően ritkán fordul elő, de azért megeshet.)

A feltételek ellenőrzése céljából az állami erdészeti társaság a vásárlást követő egy évig jogosult kezelni az igénylő nevét és a felhasználási hely címadatait. Az ehhez szükséges okmányokat (személyi, lakcímkártya) az igénylőnek be kell mutatnia a vásárláskor. A rendelet szerint az igénylőnek kötelező nyilatkoznia arról, hogy a vásárlása megfelel a kedvezmény feltételeinek. Ezen felül arról is, hogy tudomásul veszi a feltételek esetleges megszegésének következményeit.

Sokba kerül a kötbér

Ha valakiről ugyanis kiderül, hogy megszegte a feltételeket (nem saját felhasználásra vett vagy/és már több mint 10 köbmétert egy felhasználási helyre), akkor kötbért kell fizetnie.

Ennek összege a vásárláskori “aktuális piaci ár” és a kedvezményes ár különbözetének duplája.

A rendeletben a korábban közölt kedvezményes árak szerepelnek, azaz a tűzifa alapanyag “erdei rakodói átadáson” (azaz szállítás nélkül) számított erdei köbméterenkénti, áfát is tartalmazó egységára

  • kemény lombos fafajú faanyag esetében 30 000 forint,
  • lágy lombos fafajú faanyag esetében 19 000 forint,
  • fenyő fafajú faanyag esetében 19 000 forint.

A rendelet ugyan bezár néhány kiskaput a trükkös vásárlások előtt, de azért nyitva is hagy egyet. A szállításról ugyanis a vásárlónak kell gondoskodnia. Azt pedig már senki nem fogja ellenőrizni, hogy a megvásárolt tűzifát milyen címre fogja kiszállíttatni az általa megbízott fuvarossal.

Ha tehát valaki megkéri például a vele nem azonos címen lakó rokonát vagy szomszédját a vásárlásra, akkor könnyen 10 köbméter fölé növelheti a kedvezményes mennyiséget. Ezzel természetesen szabályt szeg, de ha ezt nem üzletszerűen, nagy mennyiségben teszi, akkor keveset kockáztat - világít rá a Bank360.hu a szabályozás által meghagyott “szürke zónára”.