Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy nagyatádi szállodában alig több mint egy hete jelentettek be kényszerszünetet, öt hónapra zárnak be, novembertől. A dolgozóik átmenetileg máshol helyezkedtek el. „Nálunk egy téli hónapban 2 millió forint körül volt a fűtés költsége, ez most 6 millió forint lesz, lenne egy hónapban. Az áram emelkedéséről még nem tudunk – indokolta a bezárást Nagyné Huszár Andrea, a szálloda igazgatója.

Az egyik országos ételkiszállító már csak jövő csütörtökig vesz fel rendeléseket. A honlapjukon azt írják: Világgazdasági okok miatt cégünk megszűnik! Egy budapesti cukrászda pedig a Facebookon közölte, hogy gazdasági okok hatására végleg bezárásra kényszerült. Ők 65 év után húzták le a rolót - hangzott el az RTL Híradóban.

A vevőkre kellene hárítani az energiadrágulást

A Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége (VOSZ) szerint bezárási hullám fenyeget.

„Eljöhet egy olyan pont ősszel, télen vagy a jövő év első hónapjaiban, amikor már nem megy tovább, amikor már nem lehet a veszteséget tovább finanszírozni, ez valóban a tevékenység felfüggesztéséhez vezethet, illetve akár tömeges cégbezárásokhoz is vezethet – mondta a Híradónak Perlusz László, a szervezet főtitkára.

Úgy számolnak, többen és hosszabb időre zárhatnak be az energiaárrobbanás hatására, mint korábban a koronavírus-járvány miatt. A cégek nagy részének októbertől kell magasabb rezsit fizetnie, mert akkor jár le a még kedvezőbb árú, éves energiaszerződése. „Beszéltem sok vállalkozással, szerencsének mondhatja az magát, aki a tavalyihoz képest hat-nyolcszoros áron, de fixáras szerződést tudott kötni egy évre” – tette hozzá a főtitkár. Az energia drágulása már akkora, hogy a cégek ezt már nem tudják a vevőikre hárítani.

A kormány megvédi a munkahelyeket

A gazdaságfejlesztési miniszter pénteken cikket közölt a Magyar Nemzetben. Azt írta, „az energiaintenzív iparágakban a sérülékeny kis- és középvállalatok támogatása is egyre fontosabbá válik.”

Az RTL megkérdezte a kormányt, hogy mikortól és mekkora támogatásra számíthatnak a vállalkozások. Azt válaszolták, hogy jelenleg is számos program áll a rendelkezésükre, illetve azt, hogy a kormány folyamatosan elemzi a helyzetet, és „mindent megtesz, hogy megvédje a munkahelyeket”.