Habár augusztusban is jelentős mértékű növekedést produkált a hazai ipar, a bizonytalan kilátások miatt a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti a munkahelyek megtartását az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásoknál (kkv) - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

"A kormány kész átvállalni energiaköltségeik negyedik negyedéves növekményének felét, az áram és gáz mellett a távhő esetében is, továbbá vissza nem térítendő támogatást kínál az energiahatékonysági beruházásaikhoz felvett hitel önrészének kiegészítésére. A munkahelyek megőrzésén túl így a lehetőség a rezsiterhek tartós mérséklését, a hazai ellátásbiztonság javítását is szolgálja. A program részletei az energiatamogatas2022.hu oldalon olvashatók” - mondta Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár a TIM közleménye szerint.

Az energiaintenzív vállalatok támogatásáról szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kormány az energiaár-emelkedésnek a hazai energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokra gyakorolt hatásának mérséklése érdekében indítja el a mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató programját, amely részben a működési költségekhez, részben az energiahatékonyságot célzó beruházások  finanszírozásához kapcsolódik.

  1. A kkv-k működési költségeinek finanszírozása érdekében legfeljebb 75 milliárd forint forrást,
  2. a kkv-k energiahatékonyságát célzó beruházások - a program feltételei szerint meghatározott mértékű - önerejének biztosítása érdekében legfeljebb 25 milliárd forint forrást különítenek el a költségvetésben.
A program lebonyolításának felelőse a technológiai és ipari miniszter.