A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBIDTA) elérte a 262 milliárd forintot, ami 58 milliárd forinttal több, mint 2020-ban - írták az MTI szerint.

Az EBITDA a többi között az elmúlt időszak sikeres akvizíciói miatt nőtt, ami a 2020 októberében megvásárolt innogy Ceska Republika 2021-es teljesítményének, illetve az ÉMÁSZ Hálózati Kft. (jelenlegi nevén MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft.) tavaly szeptemberi megvásárlásának köszönhető - közölték.

Az MVM csoport 2021 szeptemberében sikeresen végrehajtotta első, 55 milliárd forint névértékű kötvényaukcióját, amelyet novemberben egy 500 millió eurós nemzetközi kötvénykibocsátás követett. A vállalat jelezte: a kötvénykibocsátások sikeréhez hozzájárult, hogy az MVM Zrt. 2021 júniusában a 100 százalékban állami tulajdonú vállalatok közül elsőként szerzett (befektetési kategóriájú) nemzetközi hitelminősítést.

Az MVM csoport stabil gazdálkodással zárta a 2021-es évet, ezzel nagymértékben hozzájárult Magyarország ellátásbiztonságához. Az energetika világpiaci helyzete és a járványhelyzet ellenére a társaságcsoport folyamatosan biztosította a villamos energiát és a földgázt a lakosságnak, illetve a vállalkozásoknak - összegezték a közleményben.

A társaságcsoport 2021-ben tért át az IFRS-re, azóta nemzetközi szabályok szerint készíti éves beszámolóját, ennek eredményeképpen nemzetközi szinten is összehasonlíthatóvá váltak az MVM eredményei.