Országszerte munkaerőhiány van, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július elején többek között azt mondta, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását. Több szektor van, amelyben sok a kiadó állás, többek között ilyen a kiskereskedelem is. A boltláncok idén béremeléssel igyekeznek magukhoz láncolni a dolgozókat.

Bruttó 313 000 forint

Arról korábban márt írtunk, hogy a boltláncok közül a Lidl az idén márciusban 5 százalékkal, júliusban pedig további 15 százalékkal emelte az összes dolgozó kilenctizedét adó bolti dolgozók esetében, de korábban nem volt ismert a pontos összeg.

Az áruházlánc a Buksza kérdésére közölte: egy-egy bolti dolgozó teljes jövedelme bruttóban 313 ezer forint. Tőzsér Judit, a Lidl kommunikációs vezetője azt is elmondta, hogy a 313 ezres bércsomagban már benne vannak a pótlékok, a cafeteriajuttatás és maga a fizetés is. Ezért pedig napi 8 órát kell dolgozni az adott Lidl-egységben. A 15 százalékos béremelés júliustól él, azaz pár nap múlva, augusztus elején már a nagyobb összegeket kapják a dolgozók.

Magasabb az átlagnál

A Lidl-hálózatban dolgozók 313 ezer forintos bruttója egyébként meghaladja a KSH-adatokban szereplő iparági átlagot. A kereskedelemben dolgozók munkajövedelme ugyanis az év első öt hónapjában átlagosan 251,9 ezer forint volt.

Fontos, hogy a munkajövedelem nem azonos a bruttó fizetéssel, előbbi ugyanis tartalmazza a fizetésen felül a különböző pénzbeni és természetbeni juttatásokat, többek között a költségtérítéseket, az étkezési térítéseket is. Arról pedig, hogy az Aldi mekkora fizetést ad, itt olvashat bővebben.

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.