A Blochamps számításai szerint a 2005-ös 902 milliárd forintról az ágazati szereplők által kezelt vagyon értéke 2011-ben 2511 milliárd forintra nőtt, majd 2012-ben a prémium banki szegmentációnak köszönhetően a privátbanki összvagyon nominálisan is csökkent, értéke 2424 milliárd forint volt, ám 2013 újra igencsak jó év zárult és az összérték elérte a 2750 milliárdot, majd 2014 végére a 3000 milliárdot.

Jelenleg mintegy 800 milliárd forint parkol csak Ausztriában, Luxemburgban és Svájcban - az adóegyezmények alapján becsülve.

Az év végére a magyarországi privátbanki szolgáltatók által kezelt összvagyon várhatóan  meghaladhatja a 3400 milliárdot, a 2014 végi 3000 ezer milliárd után, az alacsony hozamok okán alapvetően az új vagyon beáramlása okán - mondta Karagich István, a Blochamps Capital Kft. ügyvezető igazgatója a VI. magyar privátbanki konferencián.

A legendák szerint a stabilitás megtakarítási számla (smsz) csupán néhány hetes ötletelést követően állt össze - mondta Karagich. Véleménye szerint ez a megoldás példátlan és halálos kombináció: a legalacsonyabb adózási formát jelenti és nagyon erős vonzerőt jelent a fekete- és szürkegazdaság számára. A konstrukció létjogosultságát az adhatja meg, ha sokan, de egyenként kevesebbet fizetnek be - de nem külföldről jön haza vagyon, hanem inkább a belső megtakarítások mennek át ide. Ráadásul megfordulhat a pénz iránya: a belföldi adóigazolás megszerzése után várhatóan sokan inkább külföldön tartják majd a vagyonukat - hangzik a prognózis.

A magyarországi privátbankárok száma 2009 óta stabilan négyszáz fő körül mozgott, 2014 végén 411 fő volt. Ez várhatóan kissé csökken 2015-ben. A szolgáltatóknak fontos fejben tartani, hogy a következő 2-3 évben a privátbankárok személye felértékelődik, különösen az ügyfélmegtartásban lesz nagy szerepük.

Az induláskor vártnál kevésbé volt vonzó a módos magyarok számára az smsz. Ezt a 2014 elejétől élő lehetőséget kormányzat ezért találta ki, hogy az adóamnesztia kifutása után további tőkéket vonzzon haza. (Az utolsó, 2012-ben lejárt adóamnesztia 103 milliárd forintos beérkezést regisztrált a hazautalt külföldről származó vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzekre. Az összeg után itthon anonim módon 10 százalék adót megfizetve igazolást kapott az adóalany, így a pénz eredetét az adóhatóság nem vizsgálhatta.) Fontos különbség, hogy az smsz adómentességet igen, ám büntetőjogi amnesztiát nem hozott. Ezen változtathat, hogy július elsejétől könnyítés kezdődött. (Eddig 5 évig a számlán kellett tartani a pénzt, és ha valaki feltörte, akkor a 16 százalék feletti részre be kellett fizetni az adót. Most egy év után már fel lehet törni, és 10 százalékra csökken a büntetőadó - a szerk.)

A szakértő szerint a korábbi várakozásokra némileg rácáfolva az ügyfelek többségét nem vonzza az állam privátbanki erősödése. A befektetési alapokkal szemben az állam brutális erővel lép fel mint versenytárs, így csökkentve a jutaléktermelő képességet.

A január közepi svájcifrank-elszállás katalizátorként elindította a piac tisztulását, majd a brókerbotrányokkal erősödött bizonytalanságot mi is megéreztük, holott konzervatív szolgáltatók vagyunk - mondta a kerekasztal-beszélgetésen Parádi-Varga Tamás, az SPB vezérigazgatója. Felméréseik szerint az ügyfelek inkább bankszerű működésűnek, mint befektetési szolgáltatónak tartják az SPB-t. Boldog vagyok, ha idén decemberre a 2014 végi számokat meg tudjuk ismételni, azaz 2015 egy elvesztegetett év a számunkra, az előző 2-3 év kiugró ütemű növekedése után - fogalmazott a vezérigazgató.

A tavaszi brókerbotrányok hatásai nyomán cégünk igazgatósága leült, hogy akarjuk-e egyáltalán ezt tovább csinálni, majd az igenlő döntés után léptünk. Magunkon takarékoskodunk május közepe óta, a kondíciós listánkhoz viszont nem nyúltunk. Becsléseink szerint egy hozzánk hasonló független befektetési szolgáltató éves profitjának 50-100 százalék közötti részét vinné el a következő egy évtizedben a Quaestor alap miatti többletbefizetési kötelezettség - mondta Parádi-Varga.

Honnan jön az újabb vagyon?

Nem számít azonban komoly új pénz érkezésre a Quaestor alap utáni kifizetések nyomán az SPB, mondván, hogy a csődbe ment Quaestor nem privátbank volt, hanem másfajta retail szolgáltatásokat nyújtott. Ehhez a véleményhez csatlakozott Nagy Bertalan, az Equilor Private Banking igazgatója is.

Idén január óta 5 százalékos volt nálunk a kezelt vagyon növekedése - mondta Dócs János, a CIB Bank private banking igazgatója. Véleménye szerint a kockázati szint növelése nélkül további nagyobb állománybővülés nem lehetséges. A költségcsökkentést pedig a Mifid2-höz kapcsolódó fejlesztések is segítik.

A külföldi nagybankok iránt bizalom jele, hogy a több új kollégát tudtunk felvenni és 10 százalékos állománynövekedést értünk el az év eleje óta - ráadásul nemcsak a bajba kerül szolgáltatóktól és az állami kézbe került szereplőktől váltottak, hanem a nagy versenytársaktól is sok ügyfél érkezett - számolt be Szabó Sándor, a K&H privátbanki igazgatója. Véleménye szerint a szabályozói előírásoknak való megfelelés, a költség- és a fejlesztőhatékonyság egyaránt oda mutat, hogy exponenciálisan nő az it fontossága - ma más sokszor ez irányítja a privátbank fejlődését.

Az ügyfélszokások változnak: egyre több ügyfél szeretne mind több mindet maga csinálni, monitoron látni vagy akár online követni (self-directed investing) - véli Rokob Imre, az értékpapírszámla-vezető rendszereket fejlesztő Dorsum projektigazgatója. Nagyon mások lesznek az újgenerációs ügyfelek, akik 5-10 év múlva érkeznek, igaz ugyanezt vártuk öt év ezelőtt is - tette hozzá Kállay András, az Erste Private Banking vezetője.

Felértékelődik a privátbankárok személye, ők az erős kapocs az ügyfél és a bank között, ez kiderül az ügyfélfelméréseinkből is - mondta Szabó.