Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felhívással indult tárgyalásos eljárás eredménye a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg, a nyertes az Allianz Hungária Zrt., a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt., a Generali Biztosító Zrt., a Groupama Biztosító Zrt.. a HDI Versicherung AG Magyarországi Fióktelepe, az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt., valamint az Uniqa Biztosító Zrt. lett.

A szerződés eredetileg becsült ellenértéke 411 millió 800 ezer forint volt. A végleges összérték - amelyre a szerződést a felek december 12-én meg is kötötték - 1 millió 290 ezer euró volt. Ez utóbbi összeg gyakorlatilag megegyezik a becsült értékkel.

A biztosítók által vállalt limitek a következők: káreseményenként 100 millió SDR, de az éves limit 125 millió SDR. Az atomkár miatt érvényesített, megalapozott kárigények kamatainak felső határa évi 50 millió forint. Ugyanennyi a limitje a bíróság által az atomerőmű terhére megítélt költségeknek is.

Az SDR (Special Drawing Rights, azaz "Különleges Lehívási Jogok") a lehetséges igény szabadon használható pénzneme, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagjainak. Az SDR kosarában 2015-ig - a pénznemek súlya szerint - az USA dollár, az euró, a japán jen és az angol font sterling szerepelt, de 2016. október 1-jétől kezdve bekerült a kínai renminbi is. Jelenleg 1 SDR 0,79 euró.

Miután az atomerőmű utolsó évre kiírt, fellelhető ilyen tendere 2015-re szólt, akkor a biztosítási díj 1,29 millió euró volt, tehát megegyezett a mostanival és az ajánlattevők is azonosak voltak.