Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Samsung Electronics Magyar Zrt. nem kívánta kommentálni az ukrajnai dolgozók alkalmazásáról szóló hírt, így a helyzetről a Jász-Nagykun-Szolnok megyei üzem egyik neve elhallgatását kérő munkatársa számolt be a Napi.hu-nak. Tapasztalata szerint a magyarul nem beszélő vendégmunkások augusztus óta tűntek fel a gyárban, s jelenleg 100 és 150 közé tehető a számuk. Legtöbbjüket a közeli Jászberényben és Tóalmáson szállásolták el, e települések a céges buszjáratok útvonalába esnek.

Mivel a cég részéről tájékoztatás nem érkezett, forrásunk nem tudta megmondani, hogy milyen konstrukcióban alkalmazzák az ukránokat, s arról sincs tudomásuk, meddig maradnak. Az is meglehet, hogy mivel a termelés karácsony előtt felfut, erre a rövid időszakra, a megnövekedett létszámigény miatt vették fel őket. Konkrétan az egyik ukrán dolgozótól hallotta, hogy december 16-ig szól a szerződése - ez egyébként összhangban van a vállalat általános gyakorlatával, amely 3 havi próbaidőt köt ki, utána havonta hosszabbítják a szerződéseket. Ugyanakkor hallottak pletykát egyéves szerződésekről is - de ez megkérdőjelezhető, mivel ilyet jellemzően magyar munkavállalók sem kaptak eddig.

Bérminimumnál kevesebbért vállalják

A Samsung munkatársa elmondta, hogy az ukránok gyártósori összeszerelőként, betanított szalagmunkásként tevékenykednek az elsősorban led-, uhd- és okos televíziókat, illetve monitorokat előállító üzemben. A gyárnak egy olyan részlegén dolgoznak nagyobb számban, amelyet a többség kifejezetten nem kedvel, de ugyanazokat a munkaköröket töltik be, mint bárki más, aki frissen a szalag mellé jelentkezik. Így tehát az anyagmozgatástól kezdve a csomagoláson át bármilyen feladatkört ellátnak, a vezetés nem tesz különbséget köztük és a magyarok között. E hozzáállás pedig minden valószínűség szerint a fizetésekre is vonatkozik.

A gyárban a normál operátori alapbér - amelyet az új belépők, illetve a régiek többsége is kap - bruttó 124 ezer forint havonta. Ehhez bónuszok is társulhatnak, amelyek azonban nem járnak alanyi jogon. Úgy kalkulált: a maximális, bónuszokkal és túlórákkal elérhető éves átlagfizetés nettó 110 ezer forint körül jöhet ki havi bontásban. (Ez az összeg már egy erős középszintet üt meg a környékbeli fizetések viszonylatában). Az smd-gépkezelő és javító operátorok ennél valamivel többet kapnak.

Az MGYOSZ támogatja a kezdeményezést

Az országban szórványosan lehetnek ilyen kezdeményezések, a tagvállalatok "egyedi, partizán módon" elkezdhették az ukrajnai munkaerő alkalmazását, konkrét esetet azonban mi nem ismerünk - kommentálta lapunk értesülését Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.

Az érdekképviselet idén júniusban állt elő egy munkaerőhiány kezelését célzó javaslatcsomaggal, amelyben, - egyebek között - azt szorgalmazták, hogy készüljön kormányzati program a "kulturálisan beilleszthető, szakképzett külföldi munkaerő" bevonására. A szövetség - lengyel és cseh példákat kijelölve - a közeli jövőben néhány tízezer, legfeljebb 40-50 ezer, elsősorban ukrán vendégmunkás befogadását célozta meg.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lényegében pártfogásába vette a javaslatot, a Heti Válasznak adott szeptemberi interjújába kijelentette: a magyar gazdaság egyik legégetőbb problémája, a munkaerőhiány, ennek orvoslására  pedig a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy a cégek az EU-ból vagy szomszédos harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást. Szavai szerint a külföldi dolgozók alkalmazását csak olyan körben szabad megtenni, ahol nincs elég munkaerő.

Október végén egyeztetnek a kormánnyal

Rolek Ferenc elmondta: a vendégmunkások alkalmazásának kérdése október végén kerül a Versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (VKF) asztalára. Az MGYOSZ szerint a program végrehajtása sokkal hatékonyabb lenne a kormány irányításával. A munkaadók ezért kívánatosnak tartanák, ha a kabinet a jogszabályi környezet átalakításával, sőt akár anyagi támogatással segítené a javaslat gyakorlatba ültetését.

A kormány álláspontjával kapcsolatban megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), de nem erősítették meg, hogy a munkaadók tervezetét támogatni fogják. A tárca szerint a kormány elsődleges célja, hogy a rendelkezésre álló álláskeresői állományt segítse elsősorban a munkaerőpiacra történő visszatérésben. Amíg a hazai munkaerő-tartalék alkalmassá válik a versenyszférába történő munkavállalásra addig olyan munkakörökben, ahol sem magyar, sem uniós állampolgár nem áll rendelkezésre, továbbra is lehetősége van a cégeknek harmadik országból érkezett állampolgárok foglalkoztatására, ezt a minisztérium piaci kérdésnek tekinti.

Hány ukrán vendégmunkás dolgozik nálunk?

Miközben 2004-ben még 65 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki Magyarországon az Európai Unión kívüli országokból érkezőknek, addig 2015-ben már csak ötezret. S míg 2004-ben 10 455, az idei első félévében már csak 797 munkavállalási engedélyt adtak ki ukrán állampolgárok részére, az NGM adatai szerint.

Az elmúlt években Ukrajnából hozzánk érkezők, feltehetően túlnyomó részben magyar nemzetiségűek voltak. A becslések szerint napjainkban 30-40 ezer kárpátaljai magyar dolgozik hazánkban, bár erről pontos statisztika nem készült.

Milyenek a tapasztalatok a vendégmunkásokról?

A Samsung munkatársa elmondta, hogy amikor az első hírek jöttek az ukránok jászfényszarui érkezéséről, többen idegenkedtek tőlük. Aztán mind többen lettek, mostanra van olyan munkasor, ahol már többségben vannak. "Amikor rájöttünk hogy ugyanúgy - ha nem jobban - dolgoznak, mint a magyarok, sőt sokukat meg sem lehet különböztetni az itteniektől - egészen addig, amíg meg nem szólalnak -, maximálisan elfogadtuk őket. Egyelőre nagyon beváltak" - magyarázta forrásunk.

Eddig gond volt a fluktuáció: a felvételt nyert emberek többsége hamar felmondott, sokuk még az első fizetést sem várta meg. Az ukránok ehhez képest egyelőre jól szerepelnek - értékelt forrásunk. Mivel azonban a vezetést immár nem szorítja a munkaerőhiány, a magyar alkalmazottak ugyanolyan bizonytalannak érzik a helyzetüket, mint néhány évvel ezelőtt, amikor a jelentkezők még sorban álltak a gyárkapuban. "Ugyanolyan könnyedén mondják, hogy mondj fel, ha valami nem tetszik!" - példálózott. Az üzemben dolgozóknak rengeteg a kifizetetlen túlórája, s a főnökség gyakorta azt sem tudja megmondani előre, hogy aznap mikor ér véget a munkaidő.

A dél-koreai gyökerű Samsung Electronics Magyar Zrt. a HVG toplistája alapján a hatodik legnagyobb árbevételű magyarországi cég, egyben az ötödik legjelentősebb exportőr volt 2015-ben. A társaság tavaly 8 százalékkal, mintegy 758,6 milliárd forintra növelte nettó forgalmát, miközben adózás előtti eredményét 14 százalékkal 28,4 milliárd forintra javította - a Céginfo.hu adatai alapján.A székhelyként szolgáló jászfényszarui televízióüzemet a társaság 1989-ben vásárolta meg az Oriontól. A termelés 1990-ben indult meg, s a kilencvenes évektől kezdve rendkívül dinamikus bővült a gyártás. A cég 2007 nyarán adta át a második gyáregységét, majd 2014-re - rögtön a válságot követő felépülés során - 25 millió dolláros beruházással még egy üzemmel bővített a jászsági településen.