Tarr János, a Tarr Kft. ügyvezetője a kedden Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a zalaegerszegi járásban a legalább 30 megabites letöltési sebességű hálózat kiépítése 1,247 milliárd forintba kerül, amelyhez 1,123 milliárd forint támogatást nyertek. Ennek révén a legkorszerűbb, üvegszálas hálózattal érnek el közel 4100 háztartást, illetve minden önkormányzati, közigazgatási intézményt, ahol eddig nem volt lehetőség a fejlett informatikai szolgáltatások igénybe vételére.

A Magyar Telekom 2015 tavaszán felgyorsította új generációs vezetékes hálózatfejlesztését Magyarországon, és teljes mértékben saját erőforrásra támaszkodva alig három év alatt (2015-2017) több mint 1,2 millió újabb háztartásba jutott el a szupergyors vezetékes internettel. Így ma már összesen több mint 3 millió háztartásban elérhető a legalább 30 Mbit/s sebességű vezetékes szolgáltatás országszerte a Telekom hálózatán. Ebből 800 ezer háztartásban Gigabit-képes optikai hálózat áll rendelkezésre.

Az önerőből megvalósított fejlesztések mellett a Magyar Telekom országszerte 44 járás informatikai hálózatának fejlesztésére összesen 11,5 milliárd forintot nyert és 2018-ban újabb 300 ezer háztartást érnek el a legkorszerűbb szolgáltatásokkal.

Kele András projektvezető szerint a Tarr Kft. szolgáltatási területén 8 megye 23 járásában több mint 200 településen végzett önerős fejlesztéseket a társaság, 7200 háztartást elérve. Mindebből 3700 háztartás található Zala megyében, azon belül 2500 a zalaegerszegi járásban.

Az országosan a Digitális jólét programban zajló fejlesztésekben - amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam nyújtja a támogatást - a Tarr Kft. további 9 járás 70 településén hajt végre beruházásokat, amelyekkel újabb 6300 háztartáshoz juthat el a gyors internethálózat.

A projektvezető hozzátette: az eddig internetes szolgáltatásokkal legkevésbé ellátott területeken 100 százalékos lefedettségre törekszenek, és földfelszín alatti kábelezéssel minden háztartáshoz elviszik az üvegszálas összeköttetést. Mindezen felül a nemzeti távközlési gerinc zártláncú kormányzati hálózatának közintézményeket érintő fejlesztéseit is elvégzik, 9 járásban csaknem 30 végpontot alakítanak ki.

Képünk forrása: Shutterstock