Az AppSol Zrt. 2011-ben kifejlesztette azt az eljárást, amit most Rogán Antal és feltalálótársai szabadalmaztatni szeretnének - ők 2015 nyarán adták be a szabadalmaztatási kérelmüket a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez, az eljárás egyelőre még csak ideiglenes oltalom alatt áll.

Az AppSol Zrt. öt évvel ezelőtt nemcsak lefejlesztette ezt a technológiát, de azóta értékesítette is. A cég ügyfelei között magyar és külföldi ügyvédi irodák, utazási irodák, szállodák, telefonos cégek, biztosítók, önkormányzatok vannak - olvasható az Indexen.

Az AppSol az elektronikus aláírást ötvözte a biometrikus aláírással, így olyan dokumentumok készíthetők, amelyek érintőképernyőn kitölthetők, biometrikusan aláírhatók, tartalmazhatják az aláíró személyi okmányainak fotóját - mindezt a fokozott minősítésű elektronikus aláírással ellátott, időbélyegzett PDF-fájlba ágyazva. Az AppSol fejlesztésénél a dokumentumok kiegészíthetők online fizetési megoldásokkal, azaz egy felületen kitölthetők, aláírhatók és kifizethetők.

A technológia olyannyira nem új, hogy az AppSol 2012-ben, azaz egy évvel az első verzió kifejlesztése után tovább is fejlesztette azt. Az első verzió továbbfejlesztéséhez akkor állami támogatást is kapott: nyolcmillió forintot a Széchenyi-programból. Az új verzió annyiban tért el az elsőtől, hogy már bármilyen elektronikus tartalmat egy gombnyomással érintőképernyőn kitölthetővé és aláírhatóvá tett.

A Népszabadság múlt héten írt arról, hogy az "eljárások elektronikus állomány digitális aláírására, valamint autentikálási eljárás" néven ismert találmány Rogán Antal mellett Csik Balázs és Lengyel Csaba nevéhez fűződik. Az utóbbi két személy a kormányzati hátszéllel milliárdos bevételhez jutó, ismeretlen végső haszonhúzói­nak több mint kétszázmilliós osztalékot fizető Hunguard látható tulajdonosai. Az elektronikus aláírási rendszer alapjául szolgáló fejlesztés vevője a MobilSign Kft.

A MobilSignt is lényegében erre hozták létre, a cég 2014 végéig Rogán feltalálótársainak, Csik Balázsnak és Lengyel Csabának a tulajdonában állt, azóta Pozsgai Petra vette át. Ezzel azonban nem került nagyon távol a körtől az üzlet, hiszen Csik Balázsnak Pozsgai hat évig üzlettársa volt a Profitrade informatikai cégben, amelynek Csik most is tulajdonosa és ügyvezetője.

A Profitrade volt az, amelyik a MobilSign technológiát például a Magyar Telekomnak is eladta, de referenciáik között számos állami nagyvállalat található a MÁV-tól a BKV-n, Főtávon és Postán át a Volánig. Sőt a jelek szerint a Profitrade állhatott az egész innováció hátterében is, honlapjuk szerint a MobilSign-technológia kidolgozásához még uniós támogatást is kaptak. Az Új Széchenyi-terv keretein belül 256,8 millió forintot - foglalta össze az Index.