Az érdekképviselet szerint a hazai víz és szennyvíz ágazatban dolgozó munkavállalók bére megalázóan alacsony, az elmúlt hat év alatt összesen egyszer emeltek nekik 2,5 százalékot. Sőt több társaságnál a szerény mértékű béren kívüli juttatások mértékét is csökkentették. A kormány által beígért béremelés a többségüket nem érinti, inkább egy egységes, 30 százalékos fizetésemelést akarnak - írta a portál.

A vízügyi dolgozóknak a sztrájkhoz meg kell állapodniuk a még elégséges szolgáltatásokban, először például alighanem csak az ügyfélszolgálat működését korlátoznák, de egy időre akár készek a vizet is elzárni százezreknél. Az érintett szolgáltatók nagyjából az ország harmadát fedik le.

QP | Quality Placement

A Fejlesztési Minisztérium az RTL Klubnak azt mondta a VSZOÁSZ-szal nem, de egy másik, nagyobb szakszervezeti szövetséggel már tárgyalnak.

Reagált a másik szakszervezet

Az RTL Klub. híradójának "Béremelést kérnek a vízügyesek" riportja úgy mutatta be a két regionális víziközmű társaságnál képviselettel rendelkező VSZOÁSZ sztrájkkészültségét, mintha az mind az öt regionális társaságnál fennállna - kommentált közleményében a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ). A szövetség, mint országos és az ágazatban reprezentatív szakszervezet bértárgyalást folytat az MNV Zrt.-vel, mint a főtulajdonos magyar állam képviselőjével. Megkezdte tárgyalásait a víziközmű szolgáltatásban érintett valamennyi minisztérium bevonásával ágazati szinten is.

A VKDSZ elkészítette bérkoncepcióját a teljes vízügyi ágazat valamennyi munkavállalóját érintően, több változatot kidolgozott a bérfejlesztési, bérfelzárkóztatási lehetőségek gazdasági alapjaira vonatkozóan. A VKDSZ egyetért a VSZOÁSZ követelésével, de az eredményeket a folyamatban lévő tárgyalások útján kívánja elérni. Eredménytelen tárgyalások esetén országos értekezleten dönthet a törvényes érdekérvényesítés határozottabb lehetőségéről - írták.