A társaság keddi tájékoztatása szerint távhővezeték-szakaszok korszerűsítése, új szakaszok kialakítása, új fogyasztók bekapcsolása a távhőhálózatba, valamint hőkörzetek összekapcsolása a célja annak a fejlesztésnek, amelyet 3,44 milliárd forintos, 50 százalékos mértékű európai uniós támogatással valósítanak meg.

Az új távhővezeték-párok kialakítása mellett a projekt fontos része a meglévő távhővezetékek korszerűsítése. Ezek jelentős része elavult, fajlagos hőveszteségük magas. A hőveszteségek csökkentése és a vezetékekhez tartozó szerelvények megújítása jelentős energia-megtakarítást eredményezhet.

Új fogyasztókat is bekapcsolnának

További fontos feladatként említi a Főtáv a távhőkörzetek összekapcsolását, ami költség- és energiahatékonyabb hőtermelést és hőelosztást eredményez. A budapesti hőgyűrű lényege a szigetszerűen működő távhőrendszer egységesítése, a meglévő távhővezeték-hálózat összekötése.

A hőgyűrű létrehozásának fontos eleme a Kispest-Angyalföld stratégiai gerincvezeték kiépítése, benne a Városliget és környéke közintézményeinek hálózatra kapcsolása. Elsőként a Liget Budapest Projekt keretében megújult Olof Palme Házat kapcsolják a távfűtési hálózatra még az idén decemberben, később pedig a Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodómot, az új múzeumokat és további kulturális létesítményeket. Az új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolása Budapest levegőminőségét is javítja - emelte ki a Főtáv.

Korszerűsítik a hőközpontokat

Szintén a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) forrásaiból nyert el 3,95 milliárd forint összegű, 50 százalékos mértékű európai uniós támogatást az a projekt, amelynek célja hőközpontok korszerűsítése, új vezetékszakaszok kialakítása, meglévő szakaszok energetikai korszerűsítése, valamint új fogyasztók távhővezeték-hálózatba kapcsolása.

A Főtáv tájékoztatása szerint a távhőrendszerbe integrálandó fogyasztók túlnyomó részben hagyományos, földgáztüzelésű kazánokkal rendelkeznek, amelyek a technológia fejlődése miatt elavultak és az új tüzelőberendezésekhez képest rossz hatásfokkal üzemelnek. Az új fogyasztók egy kisebb csoportját új építésű ingatlanok teszik ki. A projekt megvalósítása során a Főtáv Budapest tizenhárom kerületében 180 hőközpontot újít fel.

Kéménymentes belváros

A budapesti távhőpiac bővítésével a leendő, több mint egytucatnyi új fogyasztó között szerepel az új Puskás Ferenc Stadion, a Magyar Telekom székház, valamint várhatóan a távhőhálózatra csatlakozhatnak egyéb nagyfogyasztók, így színházak, mozik, kórházak, felsőoktatási intézmények, hivatalok, irodaházak, lakóparkok, társasházak is.

A budapesti hőgyűrű létrehozásának egyik legfontosabb eleme a vállalat Kéménymentes belváros programjának végrehajtása. Ennek a programnak egyik kiemelt beruházása a távhő bevezetése a belvárosba. A Főtáv a távfűtést Budáról Pest belvárosába az Erzsébet híd szerkezete alatt viszi át, majd elsőként a Főpolgármesteri Hivatal épületét kapcsolhatják rá a távhőhálózatra.

Ugyancsak a Kehop keretében hőközpontok korszerűsítésére, keringetőszivattyúk és fűtőművi visszakeringető szivattyúk cseréjére, valamint új fogyasztók távhőhálózatba kapcsolására 745 millió forint összegű, 50 százalékos mértékű európai uniós támogatást nyert el a Főtáv.