A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. hitelprogramjai finanszírozására 500 millió euró keretösszegű, nyilvános, euróban denominált kötvénykibocsátások elindításáról döntött. A kötvények forgalmazására 2018. február 20-án az MFB hét hazai hitelintézettel kötött forgalmazói megállapodást.

Tekintettel a korábban lebonyolított kötvénykibocsátások iránt megnyilvánuló keresletre, az MFB ismételten nyilvános, euróban denominált kötvények kibocsátása mellett döntött, 500 millió euró keretösszegig, egy éves kibocsátási időszak alatt. Ennek érdekében a bank február 20-án forgalmazói megállapodást kötött hét belföldi pénzintézettel. A kibocsátásokban forgalmazóként közreműködik az Erste Bank Hungary Zrt. / Erste Befektetési Zrt., az ING Bank N. V. Magyarországi Fióktelepe, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., az MKB Bank Zrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., valamint az UniCredit Bank Hungary Zrt.. Az aukciós ajánlattevői feladatok ellátásával az MFB az OTP Bank Nyrt.-t bízta meg.

Az egy évnél hosszabb, de maximum tíz éves futamidejű kötvények forgalomba hozatalára tőzsdei aukció keretében a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kerül sor. A kötvényeket az MFB bevezeti a BÉT szabályozott piacára. Az első kibocsátásra a tervek szerint 2018 első negyedévében kerül sor.

Az MFB - többéves szünetet követően - 2015-ben tért vissza kibocsátóként a hazai kötvénypiacra. Majd 2017-ben a bank a BÉT-en lebonyolított nyilvános aukció keretében összesen 104,8 milliárd forint (27,4 milliárd forint és 250 millió euró) összesített névértékben bocsátott ki kötvényeket. A bank a 2018 januárjában a Budapesti Értéktőzsde BÉT Legek 2017 elnevezésű rendezvényén az Év kötvénykibocsátója címet nyerte el.