Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A babaváró hitel július eleji indulása óta az Erste Bank eddig mintegy hatezer házaspár igényét fogadta be. Az ügyfelek összesen 56 milliárd forint államilag támogatott kölcsönt igényeltek - ennek 37 százalékát Budapesten, 63 százalékát vidéki városokban.

A pénzintézet eddig már több mint ötezer ügyfelének összesen 49 milliárd forint értékben folyósította a babavárót. A kölcsönök 46 százalékánál már felfüggesztették a törlesztést, mert a magzat elérte a 12 hetes kort - derül ki a friss adatokból.

Az ügyfelek mintegy 90 százaléka a maximális, 10 millió forintos hitelösszeg mellett döntött, akik ennél kevesebbet igényeltek, az igazolt jövedelmük alapján határoztak a kisebb összeg mellett. A házaspárok felkészültségét jelzi, hogy a hiteligénylések mindössze 3 százalékát kellett elutasítani, jellemzően azért, mert az igénylők jövedelme nem felelt meg a felelős hitelezésről szóló jogszabályi követelményeknek.

Az Erste Banknál szeptember végéig folyósított babaváró hitelek 83 százalékát szabadfelhasználású kölcsönként vették fel az ügyfelek, míg 17 százalékot meglévő hitel kiváltására igényeltek.

Arra számítunk, hogy a babaváró hitel iránt érdeklődők száma később is magas marad. Így az év végéig összesen 60-70 milliárd forint államilag támogatott kölcsönt folyósíthatunk - mondta Harmati László, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.