Az Erste Bank Hungary hatalmas eredményáldozatokkal zárta az idei első kilenc hónapot - derült ki a hitelintézet beszámolójából. A működési költségek 26,7 százalékkal emelkedtek - mondta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató. A Sberbank miatti extrabefizetést a harmadik negyedév végéig még nem kapta vissza a hitelintézet a Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA). Az új kihelyezés a lakossági hiteleknél már csökkent, bár a vállalati hitelfinanszírozás még bővült. 

Mindezek ellenére növekedést ért el a bank, 18,3 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta az első három negyedévet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemelései miatt nőtt a kamatmarzs (jelenleg 4,1 százalékos), de ebből ki kell fizetni az extrakamatadót és a kamatstop költségeit is. Az Ersténél az extraprofitadó 18,7 milliárd forintot tesz ki, a kamatstop 21 milliárd forintba került eddig - közölte a bank. Az OBA-befizetéssel együtt ez 2022-ben mintegy 40-50 milliárd forint közötti összeget jelent majd - mondta Jelasity Radován. A bank tőkemegfelelése kiemelkedő - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató, és a nem teljesítő hitelek aránya (NPL) is csökkent 2,9-ről 2,5 százalékra. 

A lakossági hitelpiacon egyedül a személyi kölcsönöknél volt némi növekedés eddig, a többi szegmensben csökkent az idén a folyósítás - mondta Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az ügyfelek 65 százaléka digitálisan aktív, 80 százalék fölött van a mobilt használók aránya, a George szolgáltatást már a kliensek 65 százaléka használja. A lakosság megtakarítási kedve továbbra is magas, a befektetési alapok piaci részesedése a megtakarításokon belül 20 százalékot tesz ki, a részvények aránya a portfóliókon belül 40 százalékkal nőtt egy év alatt. Az értékpapírok aránya a lakossági megtakarításokon belül az Ersténél már 60 százalék. 

A vállalati hitel- és kötvényállomány 33,9 százalékkal nőtt 2021. szeptember végéhez képest - mondta Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője. A kkv-hitelek volumene 20, a nagyvállalati hiteleké 54 százalékkal bővült, a projekthiteleknél 29 százalékos növekedést értek el. A Commerzbank akvizíciójának lezárása december elején történik meg. November 30-án részleges, december 1-4. között teljes bankszünnap lesz a beolvasztás miatt. A bankszünnapokkal kapcsolatos részletek itt érhetők el.