Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csalók banki ügyintézőnek vagy befektetési tanácsadónak adják ki magukat, és hívnak fel ügyfeleket - figyelmeztet a levélben az Erste. A bank arra kéri az ügyfeleket, hogy fokozottan figyeljenek a következőkre:

  • Ne adja ki a teljes kártyaszámát!
  • Ne adja ki a bankkártya számának középső részét!
  • Ne adja ki a bankkártya lejárati idejét!
  • Ne adja ki a bankkártya (a kártyája hátoldalán található) kódját!
  • Ne adja ki az elektronikus csatorna jelszavát és azonosítóját egyszerre!
  • Ne engedjen telepíteni semmilyen alkalmazást mobileszközére vagy számítógépére!
  • Ne adja ki a tranzakcióhoz tartozó SMS megerősítő kódot!
  • Mindig ellenőrizze a kedvezményezettet, ne hagyja jóvá automatikusan a tranzakciókat a mobiltelefonján megjelenő jóváhagyási kérésre!

A csalók a különböző ürügyekkel hívják fel a gyanútlan ügyfeleket. Az egyik ilyen lehet, hogy azt hazudják, egy gyanús tranzakció miatt tiltották a kliens kártyáját, más esetben belső csalókra hívják fel a figyelmet, az is előfordul, hogy kecsegtetően jó befektetési tanáccsal szolgálnak, illetve több esetben az egyenlegre kérdeznek rá, hogy felmérjék, mekkora összeget tudnának megszerezni.

Hogyan ismerheti fel, hogy csalóval beszél?

A bank a következő tanácsokat adja, hogy felismerjék az ügyfelek a csalókat, meg tudják különböztetni őket a valódi ügyintézőktől. Fontos tudni például, hogy a magyar bankok munkatársai nem kapcsolják át az ügyfelet egy gombnyomásra egy másik bank kollégájához további ügyintézésre.

A csalók emellett szinte minden esetben kérik valamilyen távoli segítségnyújtásra alkalmas szoftver telepítését (pl.: AnyDesk, Teamviewer stb.), a bankkártya limit emelését, az elérhető egyenleg egy másik számlára történő utalását vagy megerősítő kódok, azonosítók megadását. Ha a fenti adatok megadására kérik, arra kéri a bank az ügyfeleket, hogy szakítsák meg a hívást, és hívják az Erste TeleBankot! 

A bank soha nem kéri el a bankkártyára vonatkozó összes adatot, az elektronikus csatorna jelszavát és azonosítóját egyszerre (vagy csak a jelszavát), és nem kéri távoli elérést biztosító program vagy konkrétan megnevezett vírusellenőrző alkalmazás telepítését sem.